Klantenvertellen  Webwinkelkeur


6e41e8fdb30f3352752e9d7329f870f1.jpg
Algemeen
Geplaatst op 18 april 2016 om 09:48

3 redenen om als autoliefhebber wel/niet te motorrijden


Autoliefhebbers en motormuizen. Gedeelde passie of twee uitersten? We belichten de argumenten voor beide kampen, aan welke kant sta jij?

1. Motorrijden is gevaarlijker
Hier is geen speld tussen te krijgen, percentueel gebeuren er met motoren veel meer (dodelijke) ongelukken dan met auto’s. Tot wel achttien keer zoveel kans op een dodelijk ongeval per gereden kilometer als in een auto, aldus Europees onderzoek. Daar waar je bij een auto meestal met blikschade of lichte verwondingen wegkomt wanneer iemand anders je over het hoofd ziet, heeft dat op een motor al snel desastreuze gevolgen. Bij ruim de helft van de ernstige motorongevallen gaat het om een botsing met een auto, veelal is de motorrijder over het hoofd gezien. Ook iets om als automobilist mee te nemen dus…

2. Je bent overgeleverd aan de elementen
Een auto heeft meestal een dak en dus zit je er lekker droog bij als het regent, kun je de verwarming aanzetten als het koud is buiten en stel je de climate control in op 20 graden wanneer het buiten snikheet is. Allemaal dingen die niet kunnen op een motorfiets. In de winter is het ijskoud én glad, in de zomer zweet je uit je leren motorpak. Autorijden is comfortabeler dan motorrijden, wederom geen speld tussen te krijgen.

3. Motoren zijn allesbehalve praktisch
Afhankelijk van de motor varieert de opbergruimte van een motor van drie koffers tot aan een rugtasje en een tanktas. Inkopen doen bij de bekende Zweedse meubelboer is er dus niet bij. Daar staat tegenover dat je met je motor tussen files door kunt rijden (de tijdswinst is relatief beperkt, maar het gevoel is onbetaalbaar) en je in grote steden vrijwel overal kunt parkeren en daar niet voor hoeft te betalen.

Twee valide argumenten en een derde die maar ten dele waar is. Een motor is immers zelden het enige gemotoriseerde vervoersmiddel en heeft daarnaast ook praktische voordelen. Uit eigen ervaring kan ik overigens zeggen dat vooral het eerste argument heel veel gebruikt wordt en dat is natuurlijk niet geheel onterecht. Het is ook moeilijk discussiëren, aangezien de harde cijfers nu niet bepaald in het voordeel van de motorrijders spreken. Om toch een lans te breken voor de motards, volgen hier ook een drietal argumenten in het voordeel van de motor.

1. Motorrijden is de ultieme rijbeleving
Daar waar je in een auto veelal 1000 tot 1500 kilo aan staal en plastic met je meezeult, weegt een beetje motor rond de 200 kilo. Geen overbodige zaken als een dak, extra wielen, ramen en een radio, maar een machine met maar één doel: rijplezier bieden, ongefilterd rijplezier. Het geluid en de versnelling als je het gas vol open trekt, de vreugde als je vlot door de sequentiële versnellingen gaat, de voldoening van een perfect genomen snelle bocht en het geweld waarmee de wind op hogere snelheid tegen je aan beukt, het zijn emoties die je bijna alleen op een motorfiets ervaart.

2. Motorrijden is goedkoop
Natuurlijk, je kunt ook heel dure motoren kopen, maar over het algemeen gezien is motorrijden best betaalbaar. Wil je als autoliefhebber beginnen met motorrijden, reken dan op circa 3500 euro (vanaf): 1500 euro voor je lessen en examens, vanaf 1000 euro voor een leuke beginnersmotor en een gelijk bedrag voor een goede outfit. Bespaar niet op dat laatste, een goede helm en dito pak zijn juist al beginnende motorrijder erg belangrijk. Voor die 1000 euro koop je bijvoorbeeld een leuke Honda CBR 600 F2 met circa 100 pk, een topsnelheid van 240 km/u en een acceleratie waarmee je het zelfs gloednieuwe Porsches en Ferrari’s lastig maakt. Verzekering en wegenbelasting kost je beide ongeveer een tientje per maand en 1:20 is met de meeste motoren eenvoudig te halen. Een beetje leuke auto voor in het weekend is dus duurder!

3. Motorrijders zijn betere automobilisten
Een gewaagde uitspraak waarvoor ik geen wetenschappelijk bewijs heb kunnen vinden, maar die ik wel aandurf. Juist omdat je als motorrijder zo kwetsbaar bent, is het belangrijk goed te anticiperen en nog bewuster met het verkeer bezig te zijn dan je als automobilist gewend bent. Ervaring die je meeneemt wanneer je als motorrijder weer in je auto stapt.

Autorijden is emotie en keuzes worden meer met het hart dan met het verstand gemaakt. Precies om die reden zou ik verwachten dat er best wel wat autoliefhebbers een motorrijbewijs hebben of deze graag zouden willen halen. Maar is dat ook zo, of wegen één of meerdere van de eerste drie argumenten toch te zwaar voor je?

Bron: Autoblog

Meer in ons nieuws