Klantenvertellen  Webwinkelkeur


6bd07b80e80d61ce361fe5002aff4d77.jpg
Algemeen
Geplaatst op 24 november 2015 om 09:48

Alles over caravan delen


Wat zijn de haken en ogen?

Menig caravan staat veertig weken per jaar ongebruikt in de stalling of op de oprit. Waarom zou je hem dan niet verhuren aan iemand anders? Een groeiend aantal mensen doet dat. Dat komt mooi uit, want er zijn óók veel mensen die wel willen kamperen maar geen caravan willen aanschaffen. Wat zijn de haken en ogen van (ver)huren? 

Dekt de verzekering een eventuele schade?

Of je nu huurt of verhuurt, niemand wil door een schade voor onverwachte kosten komen te staan. Kijk in de polis van de caravanverzekering of particuliere verhuur onder de dekking valt, bijvoorbeeld tegen betaling van een toeslag. Enkele tips voor de (ver)huur:

  • Stel een goede huurovereenkomst op en laat die door beide partijen tekenen.
  • In de huurovereenkomst moet staan: de duur van de verhuurperiode, de hoogte van de borg en de betaling daarvan en hoe de huurder de caravan meekrijgt. Welke inventaris zit erbij, welke schades zijn al aanwezig?
  • Zorg als verhuurder dat je een kopie van het legitimatiebewijs van de huurder krijgt.

Een onervaren kampeerder, gaat dat wel goed?

Wie nog nooit gekampeerd heeft, kan door ondeskundigheid een defect of beschadiging veroorzaken. Verzekeringsmaatschappij Europeesche geeft enkele tips:

  • Het risico van ondeskundig gebruik kun je verkleinen door een goede instructie te geven. Hoe kun je de voortent het beste opzetten, de gasfles vervangen, de watertank vullen en de krik gebruiken.
  • Vlekken op bekleding is een veel voorkomende schade. Vlekken kun je voorkomen door hoezen over de banken te doen.

Eenmaal onderweg: tegenvallers

Een goede technische staat is van groot belang voor beide partijen. Neem geen risico’s en zorg voor regelmatig en deskundig onderhoud. Ook de huurder moet hier goed op letten, want hij is onderweg aansprakelijk voor mankementen aan de caravan. Als verhuurder ben je verantwoordelijk voor de betaling van bekeuringen die op het kenteken van de caravan worden afgegeven. Zorg dat je kunt aantonen dat je niet de veroorzaker van de overtreding bent.
Let op: Bij een Tempo 100-ontheffing gelden er ook eisen voor het trekkend voertuig. Wanneer de auto van de huurder niet aan deze eisen voldoet, vervalt voor hem de Tempo 100-ontheffing.

Caravan delen: gat in de markt?

Het bedrijf Camptoo bemiddelt voor particuliere caravan- en camperbezitters. De start was in januari 2015 met tien caravans en campers. In de zomer waren dat er al meer dan 100. Die honderd voertuigen waren in juli en augustus negentig procent van de tijd de weg op.

Behoefte is er dus, zegt Martijn Peeters van Camptoo. “Een caravan of camper brengt hoge kosten met zich mee, en dan zijn de inkomsten heel prettig.” Bemiddelingsbureau Camptoo regelt de contracten, betaling, verificatie van de huurder en bemiddeling bij schade. Op verzoek kan de huurder de caravan bij Camptoo ophalen en inleveren. Peeters: “Wij brengen de mensen via onze website bij elkaar. Het is aan de huurder en verhuurder zelf of het tot een overeenkomst komt.”

Kamperen voor een koopje

Myrtel huurde afgelopen zomer de Eifelland van een ouder echtpaar, tot volle tevredenheid. “We wilden graag eens een caravan uitproberen, maar zonder er gelijk een aan te schaffen. Je hebt dan allerlei rompslomp van stalling en zo. We hebben nu voor nog geen € 700 drie weken een prachtige caravan meegehad. We zijn er heerlijk mee door Nederland gereden.” Lachend: “Het was echt een rijdend hotel. Zelfs het beddengoed en de mini-oven kregen we mee. Die eigen caravan laten we maar zitten, dit is een veel betere oplossing.”

Quitte spelen met de caravan

Fred verhuurt zijn Home-Car via ikverhuurmijn.nl. “Afgelopen zomer is de caravan vijf weken weg geweest.” Op dit moment verdient Stavenisse er niet aan. “Omdat ik de huurders wel met een veilige caravan op pad wil sturen, heb ik ‘m een onderhoudsbeurt laten geven. Daarnaast betaal ik  stallingskosten. Ik speel dit jaar quitte.” Fred verhuurt de caravan in eigen beheer. “Ik heb een eigen huurovereenkomst opgesteld op basis van een voorbeeld dat ik op internet vond. Mijn caravanverzekering heb ik uitgebreid met de mogelijkheid tot verhuur. Zo wordt elke schade verzekeringswerk en dat scheelt een hoop gedoe.”

Enthousiast geworden? Kijk op:

www.camptoo.nl
www.ikverhuurmijn.nl
www.bedandwheels.nl
www.mijn-caravan-te-huur.nl

Meer in ons nieuws