Klantenvertellen  Webwinkelkeur


c7f8bb10346d202a8cb9bc48611544a9.jpg
Algemeen
Geplaatst op 5 augustus 2016 om 10:02

Bob Dylan: Motorfietsen en Rock 'n Roll


Voor Bob Dylan was zijn motorfiets onlosmakelijk verbonden met zijn liefde voor rock ‘n roll. Helaas zorgde een motorongeluk ervoor dat hij acht jaar buiten de schijnwerpers verbleef.

Ongeval op zijn Triumph

Je had James Dean, Marlon Brando in de motorfilm ‘The Wild One’ en Elvis Presley, die als motorfan al met een Harley-Davidson in het motormaandblad ‘The Enthusiast’ stond. Maar ook Bob Dylan was fervent motorrijder. Hij zong er echter nagenoeg nooit over. De enige letterlijke verwijzing naar motoren zit in ‘Gates of Eden’ (1965), met de regels: The motorcycle black Madonna Two-wheeled gypsy queen And her silver-studded phantom cause. In dat jaar verhuisde hij naar Woodstock en reed hij een nieuwe Triumph Tiger T100. Hij had een relatie met folkzangeres Joan Baez; zijn Motorcycle Black Madonna. Als ze een motortocht maakten, reed zij, want ze was nooit erg complimenteus over Bob’s rijstijl:”Hij hing op dat ding als een zak meel. Ik had altijd het gevoel dat niet hij de motor bereed, maar de motor hem, en als we geluk hadden, dan leunden we naar de juiste zijde en draaide de motor de hoek om.” Dylan had inderdaad al ruime ervaring in het in de prak rijden van motoren toen het op een dag echt misging. Op 25-jarige leeftijd raakte de populaire zanger gewond bij een motorongeluk. Volgens de krant zou hij maanden onder behandeling van een arts blijven. Omdat het vanuit kamp Dylan stil bleef, gingen de wildste verhalen de ronde; hij zou ernstig nekletsel hebben, verlamd zijn geraakt, een kasplantje zijn of zelfs op sterven liggen. Sommigen zeiden zelfs dat er niets was gebeurd en dat halfgod Dylan iets in zijn schild voerde. Maar hij bleek werkelijk een ongeluk gehad te hebben en meed acht jaar lang de publiciteit. Hij trad slechts vier keer op en zijn platenproductie stond op een laag pitje. Pas deze eeuw sprak Dylan in het openbaar over het ongeval. De zanger was in de maalstroom beland die plotselinge wereldwijde bekendheid teweegbrengt. Uitputtende tourschema’s, eindeloze interviews, de productie van twee lp’s per jaar en de publicatie van een gedichtenbundel. Mogelijk heeft het motorongeluk en de jaren van rust erna, voorkomen dat hij aan de roem ten onder ging.

Weer pech op een Harley

In de jaren negentig bereed hij weer een Harley. In 1997 liep hij een infectie op tijdens een motorrit door de bakermat van zijn lievelingsmuziek; de Mississippi-delta.

Easy Rider

Leuk weetje: In 1969 werd Bob Dylan gevraagd door Peter Fonda en Dennis Hopper om de titelsong van hun film Easy Rider te schrijven. Nadat Dylan een ruwe montage van de film had gezien, weigerde hij de opdracht. Wel schreef hij een paar songregels op een servetje en gaf die aan de filmmakers. “Hier, geef dit maar aan McGuinn, die weet er wel raad mee.” Roger McGuinn van The Byrds componeerde met die regels (The river flows, it flows to the sea…) ‘The Balad of Easy Rider’, het lied aan het einde van de film. Easy Rider werd een immens succes en had tot gevolg dat Harley-Davidson Triumph onttroonde als hipste motor van de westerse wereld. Pas vanaf het midden van de jaren negentig zou Triumph terrein herwinnen op Harley.


Bron: Moto73

Meer in ons nieuws