Klantenvertellen  Webwinkelkeur


0c2e57ea59a8f6fb7d55c82bac298bf9.jpg
Algemeen
Geplaatst op 22 december 2015 om 11:02

BOOTTEST STAGNUM RUNABOUT 1300


Filmsterrenboot

Dat Nederland tot de top van de internationale jachtbouw behoort, merk je als opvallende boten met internationale allure in ons eigen land gemaakt blijken te zijn. Zoals de Stagnum Runabout 1300, een snelvarend aluminium jacht, gebouwd op de Tinnemans werf in Maasbracht.

Eigenlijk is de Stagnum een uit de hand gelopen hobbyproject van werfeigenaar Peter Tinnemans. De bouwer van beroepsschepen zit in zijn vrije tijd ook graag op het water en wilde eens een totaal andere, bijzondere boot bouwen. Strak, stoer, snel in tegenstelling tot de binnenvaartschepen die normaal de werf verlaten. De Stagnum oogt als een Mediterraan filmsterrenjacht.

Zonnedek

Grijs, dus niet te veel opvallend, maar met lijnen die snelheid en zeewaardigheid verraden. Het model is dat van een zogenaamde runabout, een boot die vroeger vaak werd gebruikt door smokkelaars. Kenmerkend zijn het enorme voordek, de schuin geplaatste voorruit en het al even grote zonnedek achterop. Maar niet alleen de buitenkant is imposant.

Doucheruimte

Onder het voordek van deze 13 meter lange raket is een comfortabele kajuit met banken aan weerszijden, climate control, een TV scherm en een compacte kombuis. Onderdeks is ook een ruime toilet- en doucheruimte, met als speciaal detail, de LED verlichting in het afvoerputje. Achter deze deur naar de piek is slaapplek voor twee personen. En overal is dimbare LED verlichting.

Loungebedden

Als de zon schijnt is het fijn om op de loungebedden van het achterdek te liggen en tussen deze bedden door loop je zo naar het grote zwemplateau. Dankzij kunststof dekken is de Stagnum onderhoudsarm  en gebruiksvriendelijk, want alle boordsystemen zijn vanaf het touchscreen scherm of een losse tablet te bedienen.

Dikke diesels

Zo kun je de twee motorluiken vanaf het tablet openen om een blik op de schitterend aangelegde aandrijving van deze runabout te kunnen werpen. Twee fluisterstille 370 pk Yanmar achtcilinder diesels liggen in een prachtige ambiance te trappelen van ongeduld om hun vermogen trillingsarm aan het water prijs te geven. Deze dikke diesels zijn dankzij moderne techniek de milieuvriendelijkste in hun klasse.

Strak sturen

Met de Z-drives is super strak te sturen en dankzij in totaal 740 paardenkrachten haalt de Stagnum een top van 75 km per uur. De dubbele contra-roterende schroeven zorgen er ook nog eens voor dat de boot als een streep rechtuit kan varen. Bijzonder is dat de boot is voorzien van het nieuwste van het nieuwste op het gebied van afmeergemak.

Pienter pookje

Bij de bestuurdersplaats vind je daarom naast alle gewone bedieningsmiddelen ook een pienter pookje. Met deze joystick wordt manoeuvreren kinderspel en dankzij de hydraulische keerkoppelingen gaat het ook nog eens zonder grote klappen en schokken. En dan is het een feest om te varen met deze indrukwekkende runabout

CIJFER 8,6

Technische gegevens: Stagnum Runabout 1300

Lengte 13.00 m
Breedte 2.99 m
Diepgang 0.75 m
Motor 2 x 370 pk (272 kW) Yanmar 8LV 8-cilinder diesel
Waterverplaatsing: 7000 kilo
Topsnelheid 40 knopen (75 km/uur).
Prijs op aanvraag

Meer in ons nieuws