Klantenvertellen  Webwinkelkeur


5b831aa9d05dab6dbbbcec98b1375a92.jpg
Algemeen
Geplaatst op 12 april 2016 om 13:42

Check voor vertrek


Geroutineerd inspecteert Henk Jan Kok uit Vinkeveen het glimmende blad van een platbodemzwaard. Kok (46) behoort tot de 8 generaties jachtbouwers en zit zelf al 30 jaar in de bootjes. In deze tijd is zijn bedrijf megadruk en zijn alle acht personeelsleden bezig de boten weer het water in te krijgen. “Tja, het is voorjaar. Als de zon schijnt, gaan mensen weer aan hun bootje denken.” De vader, grootvader, overgrootvader en ga zo maar door, van Henk Jan Kok zitten al sinds 1752 in de jachtbouw. Kok:” Inmiddels zijn we één van de oudste jachtbouw families van Nederland. Ik ging ook al heel jong met mijn vader op pad. Op mijn achttiende kocht ik een oude vervallen Regenboog en knapte die op. Iedereen dacht dat het niks zou worden, maar het resultaat was prachtig.”
„Bootjesmensen krijgen de kriebels als de zon gaat schijnen en dan pas gaan de meesten weer aan de boot denken. Wat vaak gebeurt is dat mensen in het najaar een offerte aanvragen en pas in het voorjaar de knoop doorhakken. Dan staat de boot nog op de kant, maar wij kunnen de werkzaamheden dan natuurlijk niet a la minute uitvoeren. En dan jeukt het als de zon schijnt”.
Kok staat bol van de verhalen van wat mensen met bootjes allemaal beleven. “Wij hebben nu veel algemeen onderhoudswerk, schilderen, antifouling aanbrengen en we bouwen toch ook nog steeds veel boegschroeven in. Je zou toch denken dat nu iedereen wel een boegschroef heeft maar de aanvragen gaan het hele jaar door.
Het gekste dat we hier meemaakten was bij een meneer met een boegschroefstoring. Toen we de boot boven water hadden bleek er een paling muurvast om de schroef gekronkeld. Die was blijkbaar naar binnen gezwommen toen de boegschroef net werd aangezet. Paling dood, maar boegschroef ook uitgeschakeld.
”Met alle ervaring is de Vinkeveense ondernemer bij uitstek de man om mensen advies te geven bij het vaarklaar maken van de boot. “Als je de boot voor het eerst na de winter weer te water laat moet deze aan de binnenkant kurkdroog zijn. Dan zie je het namelijk direct als er een lekkage is.
Je kunt alle kranen het beste pas openzetten als de boot al in het water ligt. Draai je de kranen stuk voor stuk open, dan kun je deze direct ook weer dichtzetten als er iets lekt. Overigens zien we hier maar pakweg twee keer per jaar een kapotte kraan, maar het kan ook de slang of de slangklem zijn die stuk is, waardoor lekkage ontstaat.
Onder de motor moet het schoon zijn. Als je start en er lekt olie of koelvloeistof, dan zie je dat meteen. En dat geldt ook voor het toilet, die kan ook lekken. Dus ook alles rond het toilet moet kurkdroog zijn.
“Een van de grootste kostenposten is de motor. Ook daarvoor heeft Kok de nodige tips. “Voordat de boot te water gaat kun je mooi nog even de schroefas speling checken. Ook kun je het vetkoord nog een slag aandraaien. Bij een watergesmeerde as moet je deze ontluchten en dat is heel simpel. Vaak zit er een ontluchtingskraantje op. Deze zet je open tot er water uit komt. Als er geen kraan is, kun je gewoon even in de seal knijpen tot er water uit komt. Dan is alle lucht uit de schroefassmering en is het goed. Voordat je de motor start moet je eerst even olie peilen. Als dat goed is kun je starten en direct even controleren of de motor koelwater uit de uitlaat spuit. Als dat niet gebeurt, moet je de motor direct uitzetten en de impeller controleren.  Laat de motor eerst een kwartiertje warmdraaien voor je gaat varen. Als er dan na een paar minuten een alarm afgaat, zit je tenminste niet ergens midden op het water. En terwijl de motor warm draait, kun je er mooi even omheen kijken of er niks lekt. In het voorjaar zie je soms dat motoren of waterleidingen zijn stukgevroren omdat de boten niet of niet goed winterklaar zijn gemaakt. Vaak wordt de motor wel vorstvrij gemaakt, maar wordt de waterleiding, de geiser of het toilet vergeten. Dit jaar hebben we gelukkig weinig vorst gehad. Toch is er al weer een kapotgevroren kraan gerepareerd. Dus zelfs met de zachte winters van de laatste jaren kun je het niet op zijn beloop laten.
Natuurlijk moet je ook elke drie jaar de gasinstallatie laten inspecteren. Op elke gasslang staat wanneer deze is geproduceerd. Is deze datum drie jaar geleden of langer, dan moet je echt de installatie laten keuren."
"Nu is ook de tijd om alle veiligheidsmiddelen weer te controleren. Zijn de gas- en zoutpatronen van de reddingsvesten nog goed en is de keuringsdatum van het vlot niet verlopen? Als je voor het vaarseizoen de boot goed controleert is dat maar heel weinig moeite. Maar het scheelt wel heel veel werk, als je storingen constateert en direct verhelpt. In de zomer wil je toch lekker genieten en niet in de rats hoeven zitten.”

Tips van Henk Jan Kok:

 • Controleer anodes.
 • Controleer schroefasspeling.
 • Draai vetkoord slag aan.
 • Controleer oliepeil.
 • Controleer gasinstallatie.
 • Controleer veiligheidsmiddelen.
 • Zorg dat alles rond kranen en doorvoeren droog is.
 • Zet kranen pas in het water open.
 • Ontlucht schroefassmering.
 • Controleer koelwaterstraal.
 • Laat motor een kwartier warmdraaien.

Meer in ons nieuws