Klantenvertellen  Webwinkelkeur


9db5e91cec66a2343eb1a6e6815e7d80.jpg
Algemeen
Geplaatst op 1 december 2015 om 09:34

De toekomst om de hoek


Vorige week was de toekomst van de watersport in de RAI Amsterdam te bewonderen voor watersportprofessionals van over de hele wereld. Op de Marine Equipment Trade Show draait alles om innovatie en design. Hoe ziet die toekomst er uit?

Beursmanager Irene Drost is al 15 jaar lang betrokken bij de organisatie van de METS. Zeker de laatste jaren  is de grootste beurs voor nautische toeleveranciers enorm gegroeid. Oorspronkelijk, in 1988, was de producentenbeurs een ideetje van een handvol mensen uit de branche, samen met wat RAI pioniers.

"Toen de vakdagen in Hamburg stopten, hebben ze in de RAI razendsnel de METS opgezet. Ze vonden  67 exposanten bereid om naar Amsterdam te komen, daar kregen ze maar één hal mee vol, en dan alleen nog omdat ze de standjes schuin hadden gezet. Maar destijds zijn door de organisatie zulke goede keuzes gemaakt, dat de beurs nu de allerbelangrijkste plek voor bootbouwers uit de hele wereld is. Briljant was de keuze voor het uniforme stand concept. Daardoor hoefden producenten uit de hele wereld alleen hun product mee te nemen. Geen gedoe met standbouw, alleen ticket en hotel regelen. Het succes is eclatant. Dit jaar waren er 1385 exposanten en liepen er 107 verschillende nationaliteiten rond. En we hebben nog steeds de uniforme stands."

Beursmanager Irene Drost
Beursmanager Irene Drost | Foto: De Vaarkrant

Mensen komen vanuit Australië, Zimbabwe of Chili naar Amsterdam om op de hoogte te blijven over nieuwe watersportproducten, -diensten en  -ontwikkelingen. Op de beurs is al het materiaal te vinden waar een boot van wordt gemaakt en alle producten die op-of-in een boot worden gemonteerd. Vooral het design is de afgelopen jaren belangrijker geworden.

Dros: "De Design Award Marine Equipment, DAME Award, stimuleert sinds 1991 mooie productontwerpen en slimme vindingen. Je ziet dat vooral het gebruik van materialen in bouwprocessen enorm is veranderd. Op dit moment zijn de 3D printers in opkomst. In de toekomst heeft elke consument thuis zo'n printer en kun je met de juiste tekeningen zelf de benodigde onderdelen printen. Een andere trend is dat producten steeds meer milieusparend en recyclebaar zijn. Ook worden ontwikkelingen uit de luchtvaart en de automobiel industrie sneller in de botenwereld toegepast. Dat zie je bijvoorbeeld aan navigatie en stabilisatiesystemen. De markt zal door al deze ontwikkelingen in de komende jaren ingrijpend veranderen," aldus Dros.

De beurs METS is enorm gegroeid
De beurs METS is enorm gegroeid | Foto: De Vaarkrant

 

Dekbeslag

Wie de nieuwste innovatieve producten op de beurs wil ontdekken, zal moeite hebben om door de bomen het bos te zien. Het is best lastig om bijvoorbeeld tussen honderden leveranciers van dekbeslag de innovatieve Estlandse Ropeye carbon / dyneema wantputting te vinden.  Gelukkig heeft de organisatie alle prijswinnende ontwerpen van de DAME Award op een rijtje gezet.

Ropeye 
Foto: Ropeye

 

DAME Award

Dit jaar ging de DAME award naar twee producten. In de eerste plaats de Spinlock Lume On, een  product in de categorie Ei van Columbus. Het bestaat uit een minuscuul LED lampje in een reddingsvest, dat de vindbaarheid van de drenkeling enorm vergroot. De tweede DAME winnaar werd het stabilisatie systeem van Humphree, dat ook voor anker het rollen van de boot tegengaat.

Spinlock Lume On 
Foto: Spinlock Lume On

 

Humphree stabilisatie systeem
Foto: Humphree

 

Comfort

Een rondgang over de beurs leverde een aantal bijzondere productontdekkingen op. Het ontwerp van opblaasbare reddingsvesten is aangepakt, waardoor ze bewegingen van de dragers minder hinderen. Volgens Marjan van Wees van Besto zetten de Comfort fit vesten de nieuwe trend.  Ook het bekroonde Flex 3D jacket van Henri Lloyd haakt in op extra draagcomfort.

Flex 3D jacket
Foto: Henri Lloyd

 

Zeiljachten

Bij Vetus was een nieuwe intrekbare boegschroef te zien. Deze werkt met een slim kantelsysteem dat het gemakkelijk te installeren maakt. Ook speciaal voor zeiljachten is de Rig Sense van Spinlock, waarmee de spanning op de verstaging gemakkelijk af te lezen is.

Rig Sense
Rig Sense | Foto: Spinlock

 

Motoren

Veel professionals liepen verlekkerd te kijken bij de lang verwachte diesel buitenboordmotor van Neander Shark. Solé heeft een nieuwe Mini 17 inboard diesel waarin opmerkingen van klanten en dealers zijn verwerkt. Dus heeft deze motor onder andere vleugelmoeren op het deksel van de waterpomp (gemakkelijk impeller controleren) en een peilstok aan de voorzijde van de motor.

Motoren
Foto: De Vaarkrant

 

Op of aan de boot

Andere noviteit was het NautiBuoy Marine Platform, een opblaasbare uitbreiding van het zwemplateau. En voor onder de boot viel de brandstof besparende Hull Vane, een onderwater spoiler, in de prijzen.

NautiBuoy Marine Platform 
Foto: NautiBuoy Marine Platform

 

Vaarkrant Favoriet

Een product stal ons hart. De Australische Free Wheeler is een super simpele handaandrijving met slinger. Hiermee wordt met een 1 op 3 verhouding de propeller aangedreven. Voor 150 euro is dit thuiskomertje waarschijnlijk komend jaar al in de watersportwinkels te koop.

Free Wheeler

Free Wheeler Foto: De Vaarkrant

Meer in ons nieuws