Klantenvertellen  Webwinkelkeur


479bcc9799d27624fe44fd5fdf0881bd.jpeg
Algemeen
Geplaatst op 11 juli 2016 om 15:19

Dieven strippen auto's nu liever


Het aantal gestolen auto’s blijft afnemen. De daling gaat zo snel, dat dit jaar de magische grens van minder dan 10.000 ontvreemde voertuigen wordt doorbroken. Dat verwacht de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc), op basis van de diefstalcijfers van de eerste zes maanden van dit jaar.

,,Het eerste half jaar daalt het aantal met 7 procent zo snel, dat we nu terechtkomen in aantallen gestolen voertuigen die we begin jaren zeventig van de vorige eeuw telden. Maar toen reden er ook nog maar 2,5 miljoen auto’s in ons land tegenover 8 miljoen nu”, zegt AVc-directeur Titus Visser.

De diefstaldaling lijkt te worden veroorzaakt door een combinatie van factoren. Visser: ,,Fabrikanten beveiligen jonge auto’s - van 0 tot 3 jaar - steeds beter tegen diefstal metsluitwerk enzogenoemde track & trace-systemen, waardoor ze makkelijker op te sporen zijn. Daardoor is deze categorie minder aantrekkelijk voor criminelen. Dat zie je met een daling van 32 procent ook duidelijk terug in de cijfers.”

Maar ook samenwerking met andere landen werpt zijn vruchten af, constateert de AVc. Daarnaast wisselen landen steeds meer gegevens uit waardoor het voor de autodief lastiger wordt om gestolen voertuigen weer te registreren.

,,Criminelen zoeken hun toevlucht nu meer en meer tot het ’strippen’ van gestolen auto’s, waarbij zij de onderdelen verkopen”, weet Visser. ,,Ze richten zich daarbij vooral op de iets oudere auto’s van 4 tot en met 7 jaar. Daarom richten de samenwerkende partijen binnen onze stichting zoals verzekeraars, politie en justitie, zich in toenemende mate op de aanpak van handel in gestolen onderdelen.

Niet alleen de diefstal van personenauto’s daalt. Ook het aantal gestolen vrachtwagens (-27 procent), motoren (-15 procent), aanhangwagens & opleggers (-21 procent) en bromfietsen (-7 procent) laat een duidelijk dalende trend zien.

De enige categorie die wel een stijging te zien geeft, zijn de lichte bedrijfswagens met een toename van 4 procent.

Meer in ons nieuws