Klantenvertellen  Webwinkelkeur


2165e47eceacd226b963d6ba1f523f1d.jpg
Algemeen
Geplaatst op 29 januari 2016 om 11:31

Het verhaal achter de Mercedes-marktplaatsadvertentie


Deel 2: Hoe de Mercedes advertentie viraal ging.

Wat een originele wervende tekst gecombineerd met media-aandacht al niet kan doen: de advertentie voor een oude C-Klasse diesel scoorde bijna 700.000 views op Marktplaats. Hierbij het achtergrondverhaal.

"De C is van mijn beste maat. Ik heb het verhaal dan ook vanuit zijn 'naam' en gevoel geschreven. Reden hiervoor: om een lang verhaal kort te houden, ik verkocht mijn C-klasse (benzine) aan zijn vader, zijn vader verkocht zijn C-klasse (diesel) aan mijn maat (die had snel een auto nodig om mee te kunnen nemen naar België). Als wijze van 'kleine moeite' gaf ik aan dat ik zijn huidige C-klasse wel op het internet zou zetten voor de verkoop. Aangezien hij economisch geen gigantische waarde meer had vroeg ik of ik m’n gang mocht gaan. Hij zei "prima", maar benadrukte wel dat het verhaal 'for real' moest zijn.

Ik hoef jou natuurlijk niet te vertellen dat een tekst schrijven voor iemand anders auto een stuk eenvoudiger is dan een tekst schrijven over die van jezelf. Daarbij kwam dat ik die auto al net zo lang ken als hijzelf (ben hem zelfs mee wezen ophalen). Alle leuke en minder leuke gebeurtenissen en ervaringen heb ik dus vanaf het begin af aan meegekregen en dat hielp.

Nu naar die bizarre wending! Ik zette het verhaal op Marktplaats zonder het te laten nalezen en binnen een minuut zaten er twee biedingen in de mailbox. Ik stuurde een screenshot naar mijn maat met de tekst "Die gast kàn dat nog niet eens hebben doorgelezen" erbij. Maar goed, het bod in die mail was al dubbel zo hoog als wat wij verwachten dat hij op zou brengen. Dat was al op z’n minst 'bijzonder' te noemen, niet wetende wat er ging gebeuren… "Zullen we het nog even laten borrelen?" vroeg ik aan mijn maat. "Prima", zei hij. "Trouwens, van de waarde boven de € 1.000,- gaan we wel wat leuks doen", voegde hij eraan toe.

Al vrij vlot zat de hoeveelheid views van de advertentie boven het gemiddelde van Marktplaats. Ik kreeg wat klanten over de vloer voor een nieuw project, dus vanaf een uur of 12.00 heb ik er niet meer naar omgekeken. Tot het moment dat mijn maat rond 22.00 uur het volgende zei: "Dude, klopt die telling wel op de advertentie? Er staat dat er 4.500 views zijn geweest". We besloten dat het waarschijnlijk om een foutje ging.

Maar toen opende ik 's morgens de mailbox. Ik zuchte diep, omdat er ruim 30 marktplaats-mails in de inbox zaten. Ik dacht dat het ging om die "VAL MEER OP!" mails ging, maar nadat ik er één had geopend bleek het te gaan om een reactie. "Kerel, briljante advertentie. Da’s alles." stond erin. Op een gegeven moment viel me op dat in één van de mails het aantal views was vermeld. Stond op dat moment op ruim 9.000… Ik belde mijn maat op om te vertellen dat het toch niet om een foutje ging en dat de advertentie op Autoblog was gedeeld.

Tegen een uur of 21.00 besloot mijn maat akkoord te gaan met een bod. Er waren hogere, maar hij was er van overtuigd dat de auto echt niet meer waard was dan dit bedrag. Degene die had geboden had dat ook meerdere malen gedaan, dus het ging om iemand die hem duidelijk heel graag wilde hebben. We wilde de advertentie laten staan om te kijken of we de magische 20.000 views zouden redden…

Afijn, je raad het al, de volgende dag ging het los. Ik weet niet waar het precies vandaan kwam, maar om 15.30 stuurde ik "Ahum… Ik denk dat we zelfs de 100.000 vandaag nog gaan redden". Het was werkelijk niet bij te houden en tegen een uur of 23.00 stond de teller zelfs op ruim 275.000 views.

Ook de mails in de mailbox waren letterlijk niet bij te houden. Een bak met leuke berichten, biedingen, vragen, tips en ideeën! We hebben ze allemaal één-voor-één beantwoord. Op drie dagen tijd ruim 200 van dit soort mails.

Op een gegeven moment stuurde zelfs een zogenaamde marketing man die Mercedes-Benz in zijn portefeuille had zitten dat ze graag van de gelegenheid gebruik wilde maken. Daar hebben we gisteren mee aan de telefoon gehangen. Hij gaat nog 'iets laten weten'.

Sorry, ik ben niet zo kort van stof, dus ik ga afronden. De teller staat op 640.000. Ruim 200 mails. Biedingen van ruim 10 keer de huidige economische waarde. Het was echt een bi-f*cking-zar weekend voor ons. We konden beiden concluderen dat het jammer is dat hij weg gaat (als de koper op komt dagen natuurlijk), maar dat je op geen betere manier afscheid kunt nemen van zo’n voertuig. We willen dan ook iedereen bedanken voor de toffe berichten!"

Overigens zijn er helaas ook mensen die zich erg boos maken om de tekst, zoals 'Tom'. Maar sportief als ze zijn, hebben de verkopers ook Tom een replytje gestuurd.

Meer in ons nieuws