Klantenvertellen  Webwinkelkeur


fc154123e318df45415fb0621e06a996.jpg
Algemeen
Geplaatst op 15 oktober 2015 om 09:42

Kamer vindt onderhoud Groene Draeck te duur


Het onderhoud van de Groene Draeck wordt opnieuw onder de loep genomen. Premier Rutte zal op verzoek van de Tweede Kamer laten bekijken of het opfrissen van de luxe lemsteraak goedkoper kan. Het parlement vindt de ruim 90.000 euro die het kabinet jaarlijks verwacht uit te trekken voor het koninklijke vaartuig te gortig.

De Groene Draeck is de lemsteraak die prinses Beatrix in 1957 voor haar achttiende verjaardag cadeau kreeg van het Nederlandse volk.

Oppositiepartijen als D66 en SP hadden eerder al aan de bel getrokken over de hoge onderhoudskosten: de komende vijf jaar elk jaar weer 95.000 euro. Volgens verschillende deskundigen kan dat veel goedkoper, mogelijk voor een bedrag van ruim 30.000 euro.

Second opinion

In het Kamerdebat over de begroting van de koning zei woensdag ook de VVD dat de kosten voor onderhoud hoog zijn. Premier Mark Rutte laat op verzoek van onder meer de VVD, SGP en ChristenUnie een second opinion uitvoeren naar de onderhoudskosten van de Groene Draeck. Rutte zei wel dat hij ,,totaal ondeskundig'' is op het gebied van het onderhoud van een lemsteraak.

Boot cadeau doen

D66-leider Alexander Pechtold vindt dat discussie over de boot beëindigd kan worden door prinses Beatrix de boot cadeau te doen. Ze moet dan het onderhoud wel zelf gaan betalen.

Pechtold stelde premier Mark Rutte vragen over de renovatie van paleis Huis ten Bosch en over het nieuwe telefoonsysteem in paleis Noordeinde, dat 750.000 euro kost. Pechtold vindt ook dat het inkomen van de leden van het koninklijk huis omlaag kan.

PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt pleitte voor het heffen van belasting over het vermogen van de koning. Hij stelde ook voor om de paleizen deels open te stellen voor het publiek, zoals dat inmiddels met het paleis op de Dam in Amsterdam al is gebeurd.

Meer in ons nieuws