Klantenvertellen  Webwinkelkeur


bbc534934114a9c157ac45b3a17fca71.jpg
Algemeen
Geplaatst op 27 oktober 2015 om 12:10

Kanshebber HISWA Boot van het Jaar Verkiezing 2016


Hanse 315

Dit is een modern, compact familieschip met sportieve zeileigenschappen en talloze indelingsvarianten. Innovatief is de benadering van de werf, waar van alles mogelijk lijkt te zijn en dat ook nog tegen een scherpe prijs.

Tintje

Aan de in Duitsland gebouwde Hanse zit een klein Nederlands tintje. Het ontwerp is van het Duits Nederlandse ontwerpbureau Judel & Vrolijk en in het management van de werf is de merkendirecteur een Nederlander. Bij Hanse worden meer boten gebouwd dan alleen de Hanse. Ook het oorspronkelijk Noorse Fjord, de Britse merken Moody en Sealine plus oer-Duitse jachten als Dehler en Varianta worden in Greifswald onder de vlag van Hanse gebouwd. Met rond de 700 werknemers worden aan de Oostzee jaarlijks rond de 1000 boten gebouwd en daarmee is het voormalige Oost-Duitse concern een van de drie grootste botenproducenten van Europa.

Onmiskenbaar

De 315 is onmiskenbaar een Hanse. Dat zie je aan de strakke lijnen, de brede kuip en de lage opbouw. Opvallend is dat je de boot zowel met helmstok als met twee stuurwielen kunt krijgen. Helemaal in de versie met helmstok is de ruimte in de kuip overweldigend. Het dek is dankzij de moderne luiken plus de onderdekse lijnen helemaal 'flush' en de doorloop naar het voordek is door de breed geplaatste wantputtings lekker ruim. Ook op dit kleine model is gekozen voor een zelfkerende fok, een ideale voorziening voor shorthanded zeilers. De boot is 9/10 getuigd met een 17,5 m2 High Aspect fok en een 29,5 m2 grootzeil.

Kielvarianten

Er zijn twee kielvarianten met 1,86 m of (optioneel) 1,37 m diepgang en een ballastaandeel van 32 / 35 % van de 4700 kilo totaalgewicht. De constructie met volglas onderwaterschip en sandwich met balsakern boven water en een ingelamineerd subframe is goed. De Hanse's worden met het osmosevrije Vinylersterhars gelamineerd. De spiegel is open en de grootschoot wordt achter de helmstok gevoerd. Er zijn voldoende lieren en de plaatsing is goed doordacht. De kuipbanken bieden een lekkere zit en de navigatie instrumenten zijn centraal boven de kajuitingang geplaatst.

Grootste bed

Binnen biedt de Hanse een onverwachte zee aan ruimte. Er is stahoogte en de kajuit is modulair in te delen met naar keuze een aparte of een open voorhut. De natte ruimte aan bakboord is enorm groot en uitstekend uitgevoerd. Het grootste bed vind je dwars in de achterhut en meet ruim twee bij twee. Aan stuurboord vind je een compacte kombuis, maar sommige hoeken van de nette betimmering zijn nogal scherp. Ook mag de veel te krappe navigatietafel in dit iPad tijdperk worden weggelaten. 

Helmstok

Op de testdag stonden er een dikke vijf à zes Beauforts, maar met één rif in het grootzeil had de kleine Hanse daar geen enkele moeite mee. De boot stuurt (met de helmstok) mooi direct en gedraagt zich onder de vlagerge omstandigheden opvallend mild. Bij scherp aan de windse koersen valt op hoe gemakkelijk dit jacht de hoogte houdt en in golven voel je de stijfheid en degelijkheid van de constructie. Ook op de motor, een Volvo Penta D1 met 18 pk aan de saildrive tweeblads schroef, voldoet de Hanse prima.

Mooiste

En dan komt het mooiste aan het eind van dit verhaal; de Hanse 315 is al te koop vanaf ongeveer €72.000. Tel daar zaken als een navigatie pakket, wat mooie zeilen, een ankerpakket en een cruising pakket bij op en dan heb je voor rond € 85.000 een rijk uitgeruste comfortabele en uitstekend zeilende boot. En dat doen niet veel werven de Duitsers na.

Cijfer: 8,5

Technische Specificaties Hanse 315

Lengte over alles 9,62 m

Lengte waterlijn: 8,70 m

Breedte 3.35 m

Diepgang 1.85 / 1,37 m

Waterverplaatsing : 4700 kilo

Kielgewicht diep: 1500 kilo ondiep 1650 kilo

Grootzeil: 29,5 m2

Fok 17,5 m2

Masthoogte boven water 14,35 m2

Prijs vanaf: € 72.479

CE ontwerpcategorie A

Importeur: West Yachting

Foto's: Vaarkrant en Hanse

 


Meer in ons nieuws