Klantenvertellen  Webwinkelkeur


2ebdc81646f83ea9890e8c8f59778bf7.jpg
Algemeen
Geplaatst op 17 november 2015 om 09:41

Papieren vaarbewijs vanaf 1 januari niet meer geldig


Houders van een oud papieren vaarbewijs opgelet. Uw papieren vaarbewijs moet binnenkort ingewisseld worden voor een nieuw plastic model.

Vanaf begin jaren 80 van de vorige eeuw tot en met 2001 werd het Klein Vaarbewijs in Nederland afgegeven op papier. Dit vaarbewijs bevat geen pasfoto en de gegevens zijn vaak vervaagd door slijtage. Daardoor is het document altijd fraudegevoelig geweest en duiken er nog steeds met enige regelmaat vervalsingen op. In overleg met het ministerie van Infrastructuur en Milieu en de politie is daarom besloten de geldigheid van alle papieren exemplaren van het Klein Vaarbewijs per 1 januari 2016 te laten vervallen.

Het nieuwe model
Het nieuwe model. Foto: Vamex.

De afgifte van Klein Vaarbewijzen in Nederland is sinds 2009 van de ANWB overgegaan naar de Stichting Vamex, die ook de vaarexamens afneemt. VAMEX heeft inmiddels meer dan 100.000 houders van een papieren vaarbewijs aangeschreven en hen in de gelegenheid gesteld het oude vaarbewijs gratis om te ruilen voor een nieuw exemplaar op credit card formaat. Het nieuwe vaarbewijspasje bevat een foto en een handtekening van de houder en is door het gebruik van beveiligingstechnieken niet fraudegevoelig. Bovendien is het nieuwe model internationaal en onbeperkt geldig.

Inmiddels hebben meer dan 70.000 vaarbewijshouders hun oude vaarbewijs omgeruild voor het nieuwe pasje. Iedereen die nog niet heeft omgeruild heeft nog tot het einde van het jaar de tijd om via www.vamex.nl een aanvraag te doen voor de gratis omruil. Vanaf 1 januari is het papieren vaarbewijs dan niet meer geldig en riskeert de houder een boete als nog met het oude exemplaar gevaren wordt.

Meer in ons nieuws