Klantenvertellen  Webwinkelkeur


50a3ae8ec265c99d3b0034db940c17a6.jpg
Algemeen
Geplaatst op 24 maart 2016 om 12:19

Recreatievaart op eigen fietspad


Om de veiligheid van de recreatievaart te vergroten, legt Rijkswaterstaat de komende weken, waar het kan, weer zogenaamde recreatiegeulen aan.

Grote hoofdvaarwegen worden vooral in de zomerperiode gebruikt door zowel beroepsvaart als recreatievaart. Vanaf een groot schip zijn kleine vaartuigen vaak minder goed te zien. Ook gaan beroepsvaartuigen doorgaans sneller en dat levert soms gevaarlijke situaties op. Daarom legt Rijkswaterstaat de komende weken met speciale markering recreatiegeulen aan.

De recreatieboeien (officieel heten ze bakens of sparren omdat ze niet verlicht zijn) worden gelegd waar het water nog ongeveer 1,5 meter diep is. Zo ontstaat er een soort fietspad naast de hoofdvaarweg. Voor grote beroepsvaart is het hier te ondiep, maar pleziervaartuigen kunnen hier prima varen. Zo scheidt Rijkswaterstaat de recreatievaart van de beroepsvaart en kan de recreatievaart veilig gebruik maken van de grote rivieren en wateren. Het is voor recreatievaart niet verplicht om hiervan gebruik te maken, maar wel verstandig.

De markering die de recreatievaargeul aangeeft is herkenbaar aan de rood-witte en groen-witte strepen. Op grotere wateren als de Waddenzee, Westerschelde en de Noordzee worden in verband met internationale regelgeving gele boeien gelegd om de recreatiegebieden aan te geven.

De recreatiegeulen zijn te vinden op de Westerschelde, het Veerse Meer, Grevelingenmeer, IJsselmeer en Randmeren, de Waal (bochten Nijmegen), het IJ en de Waddenzee. In heel Nederland legt Rijkswaterstaat ruim 1700 recreatieboeien voor het seizoen.

Bron: Rijkswaterstaat, Martitiem Nieuws

Meer in ons nieuws