Klantenvertellen  Webwinkelkeur


ba2cfb5b6940274c560eeeaf2507f7e5.jpg
Algemeen
Geplaatst op 15 april 2016 om 11:43

Van kijken naar kopen: Ik wil een boot!


Na lang nadenken weet u het zeker; u wilt een zeilboot. Nu willen we allemaal wel eens wat, maar deze gedachte kunt u maar niet uit uw hoofd krijgen. Huren is leuk, delen is mooi, maar je eigen zeilboot hebben is toch wat anders. Wat zijn de mogelijkheden en waar vindt u uw boot?

Het besluit om zelf een boot te willen bezitten, komt zelden plotseling. Het zeilvirus bekruipt u zonder dat u er erg in hebt en de behoefte om te zeilen groeit. Op een gegeven moment overschrijden de kosten voor het huren het bedrag waarvoor u een tweedehands boot had kunnen kopen. Of is de leen-boot van uw vriend niet meer beschikbaar. Dan wordt het hebben van een eigen boot steeds aantrekkelijker. Maar welke?

OSW helpt u graag een bij het aankoopproces.

Wat gaat u ermee doen?

Toeren of wedstrijdzeilen? Of allebei? Bij een toerboot ligt de nadruk op comfortabel varen en verblijven en bij een wedstrijdboot op snelheid. Maar de veronderstelling dat een toerboot niet snel kan zijn en een wedstrijdboot niet comfortabel in onjuist.

Gebruiksdoel of budget?

Een vraagprijs is niet altijd de verkoopprijs. Laat u dus niet volledig leiden door uw budget. Misschien dat u, bij het vinden van uw droomjacht, toch nog mogelijkheden vindt om een beetje meer uit te geven.

Nieuw of gebruikt

Dit hangt natuurlijk af van uw wensen en budget. En of u het een probleem vindt om eerst nog wat onderhoud te moeten plegen. Maar ook nieuwe boten hebben kinderziektes. Gelukkig kunt u dan wel aanspraak maken op de garantie. Voordeel van een nieuwe boot is natuurlijk dat u zelf de kleur, formaat en indeling kunt kiezen. Helaas geldt er vaak wel een langere levertijd.

Wat kost het?

5 - 25 jaar oud

> 25 jaar oud

Liggeld per jaar

7 meter

€ 15.000 - € 30.000

€ 2.500 - € 6.500

€ 800 - € 1200

10 meter

€ 28.000 - € 70.000

€ 5.000 - € 22.000

€ 1.500 - € 2.200

Verzekering

€ 220 - € 400

€ 120 - € 180

Onderhoud

€ 300 - € 500

€ 400 - € 1.000

De kosten van een ligplaats zijn afhankelijk van de plaats en faciliteiten.

Let op bij een buitenkans

Buitenkansje zijn vaak boten waarbij de onderhoudskosten hoger zijn dan de aanschafwaarde. Onderhoudskosten, die snel uit de klauwen kunnen lopen. Maar soms, heel soms, is een buitenkansje echt een buitenkansje.

Zoet of zout

Op welk water zou u willen varen? De zee vraagt heel wat meer van een boot dan de plaatselijke recreatieplas.

Geografie

Daarbij dient u zich te oriënteren op het gebied van havens en de diepte van het vaarwater. Voor het wad is een droogvallende boot een zegening, terwijl u in Friesland met een kiel van 1,80 meter behoorlijk beperkt bent. Als u graag op verschillende plekken dagtochtjes wilt gaan maken, dan kunt u ook denken aan een trailerbare boot. Let daarbij wel weer op het gewicht, want bij een boot van meer dan 1200 kilo heeft u een flinke auto nodig om de trailer met boot tegen een heuveltje op te kunnen trekken.

Vervolgens speelt de vaarbestemming ook een rol; blijft u in Nederland of gaat u naar warmere oorden? In Nederland wilt u een boot waar u beschut kunt zitten en wellicht een kachel, zodat u het vaarseizoen iets kunt verlengen. In het buitenland hecht u meer waarde aan veel buitenruimte en enige bescherming tegen de zon.

Metaal, hout of kunststof

Hout en staal vereisen periodiek onderhoud, wat voor velen een reden is om te kiezen voor het onderhoudsarme bouwmateriaal vezelversterkt kunststof, beter bekend als polyester. Staal en aluminium kunnen een flink stootje hebben, terwijl hout en kunststof gevoeliger zijn voor beschadigingen. Door het hoge gewicht van staal zijn stalen jachten vaak niet de snelste. Terwijl er met bijvoorbeeld koolstof extreem licht kan worden gebouwd.

Dag, weekend, week of onbeperkt?

Gaat u langere tochten maken, dan dient u na te denken over zaken als een douche en bergruimte.

Comfortabele zeiler?

We spreken van een comfortabele zeiler als de scheepsbewegingen traag zijn. Het lichaam hoeft zich bij langzame bewegingen niet schrap te zetten, waardoor het minder vermoeid raakt. Voor monohulls geldt dat zware boten met een relatief weinig zeil traag bewegen, net als boten met een overhangende boeg en een geveegde kont. Een V-vormig onderwaterschip beweegt gemoedelijker dan een vlak onderwaterschip of een rondspant. Leefcomfort uit zich in de faciliteiten. Opvallend vaak heeft een boot tig slaapplaatsen, maar een beperkt aantal zitplaatsen aan de kajuittafel. Let hierop!

Lengte

Het formaat is grotendeels afhankelijk van het aantal bemanningsleden en van het gewenste comfortniveau. Nieuwere boten hebben een groter intern volume.

En...langere boten hebben een hogere topsnelheid.

Tips bij bezichtiging

  1. Wees realistisch over uw kluscapaciteiten en beschikbare klustijd.

  2. Verdiep u (online) in de boot en ervaringen van anderen.

  3. Bekijk meerdere boten, ook van hetzelfde merk.

  4. Noteer per bezichtigde boot alles en fotografeer, zodat u later alles op een rijtje kunt zetten en overwegen.

  5. Ga ook eens rustig in de kajuit zitten en om u heen kijken.

Valkuilen

Keus gemaakt?

Heeft u een boot gevonden? Dan kunt u een expert inschakelen om de boot te keuren. Informeer ook bij verzekeraars naar voorwaarden, dekking en premies van verzekeringen. En laat altijd een koopcontract maken.

Bron: Zeilen

Meer in ons nieuws