Klantenvertellen  Webwinkelkeur


6d28528e5a5b30072d0b71e60ee25b74.jpg
Algemeen
Geplaatst op 29 december 2015 om 10:17

Varen in Gelderland


Wie aan de Achterhoek denkt, heeft eerder de Zwarte Cross, rookworst of superboeren in het achterhoofd dan watersport. Toch kun je ook in de Oostelijke en grootste provincie van ons land heel goed varen. Een imposante route voert over de IJssel langs de historische stad Doesburg de Oude IJssel op. Hier is het zelfs mogelijk om in tenten op het water te slapen, midden in de natuur. Maar ook voor een flinke dosis actie kun je in de Achterhoek terecht.

Foto's: De Vaarkrant

Het Apeldoorns kanaal wordt door sommigen omschreven als het mooiste kanaal van Nederland. Zeker is dat dit kanaal tussen Hattem en Doesburg maar bij weinig watersporters bekend is. Het al uit 1829 stammende kanaal verbindt zes gemeentes op de scheiding van Veluwe en de IJsselvallei. Maar de onbekendheid komt ook doordat het kanaal voor watersporters vanwege sommige vaste lage bruggen niet over langere trajecten bevaarbaar is. Er zijn echter plannen om de 65 sluizen, bruggen en dammen in en over het kanaal te renoveren en beweegbaar te maken om zodoende de vaarverbinding te herstellen. In Hattem kun je een unieke varende klompensafari over het Apeldoorns kanaal maken. Daarnaast biedt deze Hanzestad een rustige jachthaven, vlak bij de historische binnenstad.

Hanzestad

Enthousiaste sloepvaarders of motorbootbezitters kunnen vanuit het Noorden nu nog beter langs de IJssel afzakken naar de Hanzestad Doesburg waar ze de IJssel kunnen verlaten en ruim negen meter boven NAP over de kronkelende Oude IJssel richting Laag Keppel en uiteindelijk ook Duitsland kunnen varen. Doesburg is één van de zeven Hanzesteden aan de IJssel, de andere zijn Hasselt, Kampen, Zwolle, Hattem, Deventer en Zutphen. De historische stad Doesburg is centraal gelegen tussen de Achterhoek en de Veluwe. De binnenstad telt meer dan 150 beschermde monumenten die de rijke historie van de stad weerspiegelen. Zo’n 60 jaar eerder dan Amsterdam kreeg Doesburg al in 1237 stadsrechten. En daar zijn ze trots op. De terrassen in het centrum getuigen van de authentiek Bourgondische inslag van deze Hanzestad.

Versterkte nederzetting

Gunstig gelegen op de samenvloeiing van IJssel en Oude IJssel groeide het plaatsje uit tot een versterkte nederzetting met vier stadspoorten. Toen Amsterdam in de 13de eeuw nog maar een dorp was, groeide Doesburg al uit tot het centrum van een invloedrijk gebied dat zich tot het Duitse Emmerich uitstrekte. De stad is tegenwoordig onder meer bekend van de mosterd en daarom is hier ook het enige echte Mosterdmuseum gevestigd. Voor de watersporters is er een passantenhaven met 80 ligplaatsen en deze is vlak bij de historische binnenstad gelegen. In en rond de stad zijn veel wandel- en fietsroutes en je vindt er ook verschillende campings aan het water. Vooral bij kano- en motorbootvaarders is de oude IJssel favoriet.

Trekkershut

Bijvoorbeeld Dorado Beach, een gecombineerde jachthaven en camping, gelegen aan het Zwarte Schaar, een zijtak van de IJssel. Er zijn buitendijkse kampeerplekken, maar je kunt er ook overnachten in een trekkershut of in een drijvend vakantiehuis. De jachthaven is goed geoutilleerd en beschikt over een tankstation aan het water en een trailerhelling. Ook aan het water van het Zwarte Schaar kun je kamperen. Dit is een van de plekken in de provincie waar snelvaarsporten als waterski of wakeboarden kunnen worden beoefend. Maar dit kan ook verder naar het Oosten in Braamt, bij de kabelwaterskibaan Stroombroek, of bij het Burnside Cablepark in het Noordwestelijker gelegen Emst.

Gefascineerd

Met een sloep of een fluisterboot kun je de prachtige rivieroevers van de Oude IJssel bewonderen en het unieke Achterhoekse coulissenlandschap ontdekken. Tegenwoordig kan dat, behalve vanaf je eigen bootje, ook met een huurboot of met een fluisterstille rondvaartboot. Zachtjes glijdend over het water word je gefascineerd door de combinatie van rust en cultuur. In Nederland is het tamelijk uniek dat je het ene moment langs eindeloze bomenrijen en bossen vaart en even later afmeert in een rustiek stadscentrum. En het is vooral de afwisseling van natuur en actie die watersport in Gelderland en de Achterhoek zo bijzonder maakt.

Meer in ons nieuws