Klantenvertellen  Webwinkelkeur


14c8b8f8991e6958f7a7f3a350a13205.jpeg
Algemeen
Geplaatst op 2 augustus 2016 om 10:40

Vreeswijk Vol Vaart


Oude tijden herleefden dit weekeinde tijdens Vreeswijk Vol Vaart. In het oude schippersdorp was er voor het eerst sinds vele jaren weer een groot nautisch evenement.

Tussen de buien door was het genieten voor het publiek. Vooral gisteren liet de zon zich zien. Vreeswijk Vol Vaart is eigenlijk een reünie van de landelijke vereniging Het Historisch Bedrijfsvaartuig. De leden namen daarvoor de grootste collectie Varend Erfgoed met bijna 200 oude schepen mee.

De vlootschouw trok veel belangstelling aan de kade van de Lek. Vooraf verzamelden de oude schepen zich - net als 100 jaar geleden - in de sluis van de Koninginnensluis om samen de Lek op te varen.

Oude binnenvaart
De Museumwerf was dit weekeinde ingericht als plaats om kennis te maken met de oude binnenvaart. Aan de werf lag tijdens Vreeswijk Vol Vaart het enig Nederlands overgebleven brugschip uit 1896. Het schip diende tot 1936 als brug over de Lek tussen Vianen en Vreeswijk, voordat de eerste Viaanse brug werd gebouwd.

Het ligt tot eind deze week voor renovatie nog bij de Museumwerf. ,,Er is continu onderhoud nodig voor dit schip. We krijgen zoveel leuke reacties. Net nog een oude Vreeswijker die zijn vader herkende op één van de foto's bij onze tentoonstelling'', zegt eigenaar Nelly Derksen.

Het vrachtschip Terra Nova
Het vrachtschip Terra Nova © Raymond de Jong

Terra Nova
Het publiek werd zaterdag tegen het einde van de middag getrakteerd op de komst van het stoere, voormalige vrachtschip Terra Nova. Het oude schip is vijftig meter lang en bijna zeven meter breed. Het kon maar net door het smalle water van Vreeswijk.

Het schip bleef liggen tussen de sluizen voor het concert in de avond. Organisator Andre van Schie: ,,Dat was een complete verrassing, maar heel leuk. Het was een onderonsje tussen de brugwachters van Vreeswijk en de schipper van de Terra Nova. We vroegen om een klein schip, maar we kregen een viertonner."

Vlekkeloos
De organisatie kijkt terug op een vlekkeloos verlopen event en telde circa 30.000 bezoekers. Vreeswijk Vol Vaart sloot zondagavond af met enkele miniconcertjes en straattheater op zo'n veertien oude schepen.

Meer in ons nieuws