Klantenvertellen  Webwinkelkeur


f59eacb9c837dcde73a974d2ec2558c0.jpg
Algemeen
Geplaatst op 11 februari 2016 om 12:35

Weg met de sleur - de caravan is terug!


Weg met de sleur!

De caravan is terug!

Ze zijn oer-Hollands, hebben een suf imago en worden veelal voortgesleept door 55-plussers. Caravans. Jarenlang moest de rest van Nederland (lees: jonge mensen) er niets van weten, maar de sleurhut beleeft een revival - nieuw en tweedehands. Jong, snel en wild Nederland wilde er jarenlang niet dood in gevonden worden. Een caravan, dat was iets voor een andere generatie...

happycamper.jpg

Een huis op wielen, een veilige haven

Toen onze opa’s en oma’s, vanwege de crisis, geen nieuw exemplaar meer aanschaften, leek het einde nabij voor de sleurhut. Daaaag slingerende huisjes-op-wielen, hallo goedkope vluchten naar Bali en Thailand. Na het hoogtepunt van 20.000 exemplaren in 2004, kelderde de verkoop naar een bodemgetal van 5500 verkochte caravans in 2014. De opkomst van kant-en-klare huisjes op campings en de populariteit van compleet uitgeruste campers waren daar duidelijke verklaringen voor. Maar zie daar, het tij is gekeerd! In de eerste helft van 2015 werden al 4.074 nieuwe caravans verkocht. In juni werden er zelfs 34% meer nieuwe caravans uit de showroom gereden dan in juni 2014, terwijl de markt van tweedehands caravans intussen ook flink pluste. De opvallendste ontwikkeling: steeds meer jongeren wagen zich aan de good old caravan!

Veel van die jongeren reden vroeger waarschijnlijk met hun ouders met de caravan achter de auto over de Route du Soleil naar Frankrijk. Ze hebben inmiddels geproefd van de all inclusive-vakanties met bijbehorende polsbandjes, eindeloze buffetten en dronken Engelse en Russen bij het zwembad. Er wordt steeds meer waarde gehecht aan natuur en vrijheid tijdens de vakantie. Klinkt eigenlijk heel burgerlijk, maar als je met de caravan op vakantie gaat, heb je altijd je eigen vervoer bij de hand. Bevalt de ene locatie niet? Dan pak je je boeltje weer in en rij je, heel trots, met auto en caravan naar een andere camping.

De caravan is uit het verdomhoekje bij oud èn jong. Een ontwikkeling die volgens trendwatchers niets te maken heeft met vertrutting, maar alles met een nieuwe golf van cocoonen: het creëren van een veilige, gezellige plek voor jezelf. Die term dook voor het eerst op in de jaren negentig, maar is, door de onzekerheid om ons heen, weer relevant geworden. We zijn dan wel nog steeds welvarend, maar verarmen wel. Daarom kiezen we voor bescherming en veiligheid in een zelfgekozen omgeving en zoeken we naar manieren om zo zelfvoorzienend mogelijk te zijn. In de caravan komen deze trends bij elkaar. Je hebt zelf de touwtjes van je vakantie in handen, terwijl je tegelijkertijd geniet van je eigen vertrouwde omgeving.

Ook twintigers die nogal anti-burgerlijk zijn, zien al voordelen in het lekkere ongedwongen. Op andere vakantie voelen ze de druk om zich op te doffen, maar op de camping kun je desnoods met een pleerol onder je arm naar de wc’s lopen. Al zien de dames zichzelf niet snel een vrouwtje met gekortwiekt rood haar worden, dat elk jaar naar dezelfde camping teruggaat. Voor hen dus ook geen vloerkleedjes, planten, Hartmann-set en pruttelend koffie apparaat in de voortent, maar een flatscreen en iPad (of laptop om op te kunnen werken).

Sowieso zien de caravans er tegenwoordig heel anders uit dan de sleurhutten waarmee we vroeger altijd op vakantie gingen. De caravanindustrie heeft een flinke slag gemaakt op het gebied van design en comfort. Denk: hippe kleuren, airco, satellietsysteem, mooie vloertjes, fatsoenlijke (stapel)bedden en een grotere badkamer. Waar de caravan vroeger een eenheidsworst was, kun je hem nu customizen tot je erbij neervalt. Veel dertigplussers gaan weer even terug naar hun kindertijd met de vintage hipstersleurhutten die nu uitermate populair zijn. Een beetje caravan begint bij € 12.000 en dat kun je opjagen tot € 40.000. Ga je voor een tweedehands exemplaar, dan heb je al een goede te pakken voor zo’n € 3.500. Caravans gaan met gemak vijftien jaar mee (je raakt er ook aan gehecht). Een vliegvakantie met het hele gezin kost tegenwoordig ook al snel minimaal € 4.000, dus tel uit je winst!

Caravans zijn ook redelijk onderhoudsvrij. En mocht je nu eens een poetsbeurt willen regelen, dan doet u dat makkelijk via OSW. Op osw.nl vindt u snel caravanspecialisten bij u in de regio en vergelijkt u vele diensten en prijzen. Geheel kosteloos en vrijblijvend.

Het oog wilt ook wat

De Duitse caravanmerken Hobby, Fendt en Knaus waren in het eerste halfjaar van 2015 het populairst in Nederland. Onder jongeren zijn vooral de compacte opvallende modellen in trek, zoals de T@b; een lichte eivormige caravan, die je achter de kleinste auto kunt hangen. Ook leuk: de blokkendoos van Adria, die je in bijna elke denkbare kleur kunt bestellen.

Maar ook vouwwagens komen tegenwoordig in stoere uitvoeringen.

Eindeloos insteken tot ‘ie op de juiste plek staat, behoort nu ook tot het verleden: caravans van nu zijn uitgerust met een zogenaamde ‘mover’, die hem automatisch op de juiste plek zet.

Feesten en een verhoogd libido

central-france_tcm14-13470.jpg

De populairste caravanbestemming is al jaren Frankrijk. Je rijdt er vanuit Nederland in een dag naartoe en hebt er alles; dorpen, steden, strand en bergen. Opvallend is dat Nederland op de tweede plek staat, ondanks het minder mooie weer (wat men vaak ook wel als sfeervol ervaren). Met name Limburg, Friesland, Zeeland en Bloemendaal doen het goed. Op nummer drie staat Italië.

Maar met een caravan reis je ook makkelijk alle festivals in Europa af...

Een sleurhut is trouwens ook goed voor je libido, blijkt uit onderzoek. Op de camping heb je meer sex dan thuis, wellicht door het gevoel van vrijheid. Of door de vele regen in de zomers in Nederland, waardoor je binnen moet blijven in je caravan… Of sowieso door het hutjemutje liggen…

vansex.jpgBron: Viva

Meer in ons nieuws