Klantenvertellen  Webwinkelkeur


5e4ae7ed3f27b666654574bc46fdae57.jpg
Algemeen
Geplaatst op 5 februari 2016 om 12:35

Wintersporter weet weinig van verkeersregels


Nederlanders die op wintersport gaan, hebben vaak geen idee van de buitenlandse verkeersregels in de sneeuw. Vrijwel alle landgenoten (97%), die met de auto naar de sneeuw afreizen, hebben winterbanden gemonteerd. Maar tegelijkertijd weet slechts 79% dat de profieldiepte in Oostenrijk en Tsjechië minimaal 4 millimeter diep moet zijn. Als de politie constateert dat dit niet het geval is, kan dat een boete opleveren van maximaal 5.000 euro.
Foto: DE TELEGRAAF

„We zijn ons naar geschrokken van de gebrekkige kennis”, zegt Tom Huyskens van brancheorganisatie Bovag, dat onderzoek liet doen onder Nederlanders op wintersportvakantie gaan. „Vakantiegangers denken met het wisselen van de zomer- naar winterbanden nergens meer aan te hoeven te denken. Maar zo eenvoudig is het niet. Want ook sneeuwkettingen en veiligheidshesjes moeten in veel gevallen verplicht aan boord zijn.”

De tegenstellingen in Europese regels zijn soms groot. „Zo hanteert Frankrijk als populaire skibestemming bijvoorbeeld geen standaard winterbandenplicht. Maar in doorreisland Luxemburg is het juist wel weer verplicht, conform de Duitse regels (‘verplicht bij redelijkerwijs te verwachten winters weer’). Maar liefst 93% van de ondervraagde skiërs, langlaufers en snowboarders is daarvan niet op de hoogte, maar tegelijkertijd blijkt ook 39% niet te weten dat Oostenrijk een winterbandenplicht kent”, stelt Huyskens.

„Sinds 2008 is het gebruik van winter- of vierseizoenenbanden daar verplicht van 1 november tot 15 april, waarbij een profieldiepte van 4 millimeter is vereist”, weet Huyskens. „In Tsjechië gelden soortgelijke regels. Veel Nederlanders zijn zich niet bewust van slechte banden, omdat in ons land bij de APK een profiel van 1,6 millimeter volstaat. Dat kan grote problemen opleveren. Naast een boete van maximaal 5.000 euro, kan ook de schuld bij een aanrijding je dan in de voeten geschoven worden. Als je met zomerbanden rijdt ben je altijd de klos. Dan moet je bij een incident aantonen dat hetzelfde ongeval met winterbanden ook had plaatsgevonden om niet op te draaien voor de kosten.”

Meer in ons nieuws