Blogs

Autorijden wordt steeds duurder: ook de wegenbelasting stijgt

Geplaatst: 20 februari 2019
Geschatte leestijd: 5 minuten
Categorie: Automotive
Autorijden wordt steeds duurder: ook de wegenbelasting stijgt

Heb je een auto, dan ben je dit jaar meer geld kwijt aan je verzekering, parkeer- en brandstofkosten dan in 2018. Ook de wegenbelasting stijgt in een aantal provincies flink. Het Rijk en de provincies verwachten in 2019 ruim 5,9 miljard euro aan wegenbelasting te innen. Dat is zo’n 200 miljoen euro meer vergeleken met vorig jaar.

Wegenbelasting afhankelijk van auto en provincie

Iedereen met een motorvoertuig jonger dan 40 jaar betaalt wegenbelasting (motorrijtuigenbelasting). De overheid gebruikt deze inkomsten voor het onderhoud van onze wegen. Hoeveel wegenbelasting je precies betaalt is afhankelijk van het type auto dat je rijdt. Maar ook van de provincie waarin je woont. Verder geldt: hoe zwaarder je auto, hoe hoger het bedrag van de wegenbelasting. En wist je dat dieselrijders ongeveer twee keer zo veel belasting betalen als mensen met een benzineauto?

Verschillende tarieven

De wegenbelasting bestaat uit twee delen: een deel dat je betaalt aan het Rijk en een deel dat bestemd is voor de provincies (het zogeheten opcententarief). De provincies mogen hun eigen wegenbelastingtarief bepalen, tot een bepaald maximum. Het kan dus gebeuren dat je voor precies dezelfde auto meer of minder wegenbelasting gaat betalen, wanneer je naar een andere provincie verhuist.

Afbeelding 1

Opbrengsten wegenbelasting voor Provincies en Rijk van 2010 t/m 2019 (Bron: CBS)

Zeeland grootste stijger

Zeeuwse autobezitters merken dit jaar het meest van de stijging. De provinciale toeslag in deze provincie steeg dit jaar met maar liefst 8,3 procent. Dat gaat de Zeeuwse provinciekas naar verwachting ruim 4 miljoen euro extra inkomsten opleveren. Zeeland gebruikt deze inkomsten om de begroting op orde te krijgen, na een paar flinke financiële tegenvallers in de afgelopen jaren.

In acht van de twaalf provincies verandert het opcententarief niet. Autobezitters in deze provincies betalen desondanks toch wat meer wegenbelasting, maar dat komt door een verhoging van het gedeelte Rijkstarief.

Afbeelding 2

Opbrengsten wegenbelasting voor provincies, begrotingen 2019 (Bron: CBS)

Hoogste wegenbelasting in Drenthe, laagste in Noord-Holland

Benieuwd of je in een belastingongunstige of juist zeer voordelige provincie woont? We hebben de provincies met elkaar vergeleken. Woon je in Noord-Holland, dan zit je wat betreft de wegenbelasting goed. Het provinciale opcententarief is in deze provincie het laagst. Dus woon je bijvoorbeeld in Alkmaar en rijd je in een Volkswagen Golf (op benzine), dan betaal je elk jaar 552 euro aan wegenbelasting. Dit bedrag is inclusief het Rijksdeel voor benzinevoertuigen in deze gewichtsklasse (365 euro per jaar). Maar woon je in Drenthe met precies dezelfde auto, dan betaal je dit jaar 64 euro meer (616 euro per jaar). Geen benzine maar een diesel? Dan kun je in 2019 een rekening van 1.256 euro tegemoet zien.

Afbeelding 3

Wil je weten wat jij dit jaar aan wegenbelasting betaalt? Op de website van Independer kun je je wegenbelasting berekenen.


Jasper van Gent
Geplaatst door
Jasper van Gent
Delen
Auto verkopen

Relevante artikelen

Autorijden met slippers: ben je dan wel verzekerd?
Autorijden met slippers: ben je dan wel verzekerd?
03/09/2018
Het is natuurlijk verleidelijk met mooi weer: lekker met je slippers in de auto aan naar het strand. Hoewel het misschien onschuldig lijkt, is het niet verstandig om met slippers aan auto te rijden. Heb je bijvoorbeeld wel eens meegemaakt dat je slipper bleef hangen aan [...]