Voor een zorgeloze verkoop!

blaastest-bestaat-50-jaar.jpg
Algemeen · Geplaatst op 10 oktober 2017 om 10:00

De blaastest zoals we hem vandaag kennen bestaat 50 jaar

Denise Meijer
Geplaatst door
Denise Meijer

Deze week vieren we een feestje, want de blaastest zoals we hem vandaag de dag kennen is 8 oktober 50 jaar oud geworden. Op deze datum werd de eerste 'blazer' aan de kant gezet in Shropshire, Engeland.

Voordat de blaastest zijn intrede maakte werd het alcoholpercentage voornamelijk bepaald door het lopen in een rechte lijn, het staan op één been en of men hun neus kon aanraken met de ogen dicht.

Een wezenlijk gevaar voor de verkeersveiligheid

In 1967 werd dan ook de wettelijk toegestane hoeveelheid bepaald van 0,8 g/l met daaropvolgend een uitgebreide voorlichtingsactie over de risico's van het rijden onder invloed. bron: https://www.swov.nl/file/15143/download?token=5QSCvuAN Sinds die tijd is het aantal verkeersslachtoffers wat in verband gebracht kan worden met alcoholgebruik achter het stuur drastisch afgenomen. Echter vielen er in 2015 alsnog tussen de 75 en 140 verkeersdoden ten gevolge van rijden onder invloed. Dat maakt alcohol nog altijd een wezenlijk gevaar voor de verkeersveiligheid.

Hoe zit het met het wettelijk toegestane alcoholpercentage?

In Nederland geldt voor de beginnende bestuurder een wettelijk vastgesteld bloedalcoholgehalte (oftewel: BAG) van 0,2 g/l. Je bent 7 jaar lang beginnend bestuurder als je jouw rijbewijs op je 17e hebt behaald, of 5 jaar als je 18 bent. Voor de overige bestuurders geldt een limiet van 0,5 g/l. Doe je een blaastest? Dan is de wettelijk toegestane hoeveelheid voor de beginnend bestuurder 88 Ugl (= microgram per liter) en 220 Ugl voor de overige weggebruikers. Dit zijn ongeveer drie biertjes. Deze wettelijk bepaalde hoeveelheden gelden overigens ook voor op de motor, scooter en (snor)fiets.

Is het alcoholgehalte tijdens de blaastest, of in het bloed, hoger dan wettelijk toegestaan? Dan riskeer je een boete, LEMA (Lichte Educatieve Maatregel Alcohol), inbeslagname van het rijbewijs, of een rijontzegging van maximaal tien jaar.

Waarom zijn deze hoeveelheden vastgesteld?

Het verkeersongeval risico is bij een BAG van 0,5 g/l ongeveer 40% hoger dan bij een nuchtere automobilist. Bij 1,0 g/l is dit risico 120% groter en bij 1,5 g/l praten we zelfs over een 20x grotere kans op een (ernstig) ongeval. Na ieder glas alcohol neemt je reactievermogen en hiermee ook het vermogen om snel te reageren in risicosituaties, af. Neem daar bij dat de weggebruiker zijn eigen rijvaardigheidscapaciteiten vaak ernstig overschat, wanneer hij onder invloed is van alcohol. Een recept voor levensgevaarlijke situaties!

Blaastest grafiek
Bron afbeelding: https://www.swov.nl/feiten-cijfers/factsheet/rijden-onder-invloed-van-alcoholLees ook onze andere blogs

5 meest gemaakte fouten bij de aanschaf van een auto

5 meest gemaakte fouten bij de aanschaf van een auto

De aanschaf van een auto, nieuw of tweedehands, is een hele gebeurtenis. Er zijn namelijk veel 'eisen' waar jouw toekomstige bolide aan zal moeten voldoen en de informatie die op je afkomt op het moment van aankoop kan best overweldigend zijn. Ook is het natuurlijk niet gek dat [...]

Lees meer

Tijd om wat aandacht te besteden aan verkeersveiligheid!

Tijd om wat aandacht te besteden aan verkeersveiligheid!

Verkeersveiligheid is belangrijk. Niet alleen voor ons als vier-, of tweewielige weggebruiker, maar voor iedereen! Van peuter, tot senior en van automobilist tot wandelaar. Aantal verkeersongevallen De meeste kinderen gaan vanaf negen jaar alleen naar school. In 2015 waren er [...]

Lees meer

Tips om je motor klaar voor de winterstalling te maken

Tips om je motor klaar voor de winterstalling te maken

Nu het zonnetje nog zo lekker schijnt willen we er liever niet aan denken, maar uiteindelijk gaat ook je geliefde motor weer op 'stal'. Iets waar sommige mensen graag hun tijd voor uittrekken, maar anderen simpelweg hun motor in de schuur zetten en deze in het voorjaar weer [...]

Lees meer