Blogs

Wegenbelasting betalen. Hoe zit dat nou precies?

Geplaatst: 11 november 2019
Geschatte leestijd: 5 minuten
Categorie: Algemeen
Wegenbelasting betalen. Hoe zit dat nou precies?

Een auto of motor bezitten brengt kosten met zich mee. Een onderdeel van het totalen 'kostenplaatje' is de wegenbelasting. Wegenbelasting bestaat om het onderhoud van het wegennetwerk te bekostigen en om het milieu.

Wegenbelasting wordt berekend op basis van het soort motor of auto je rijdt. Daarnaast zijn het gewicht, de brandstof, de provincie waarin je woont en de mate waarop je auto milieuvervuilend is factoren die bijdragen aan de hoeveelheid wegenbelasting die je uiteindelijk betaald. Er zijn zelfs motorvoertuigen die zijn vrijgesteld van wegenbelasting, omdat deze weinig CO2 uitstoten en minder schadelijk zijn voor het milieu.

Vanaf wanneer betaal je wegenbelasting?

Wegenbelasting gaat in vanaf het moment dat je een auto hebt gekocht. Als je een auto verkoopt of naar de sloop brengt dan stopt de wegenbelasting. Hiervoor is wel een vrijwaringsbewijs nodig om aan te tonen dat het voertuig niet meer in jouw bezit is. Als je een auto particulier verkoopt dan schrijf je een auto over op het postkantoor.

Verschil wegenbelasting en BPM

BPM staat voor Belasting Personenauto’s en Motorrijwielen. Dit betaal je eenmalig als je een nieuwe auto of motor koopt, ook wanneer je deze importeert vanuit het buitenland. Wegenbelasting betaal je eens per maand of per kwartaal. Dit kan je vooraf vaststellen.

Tarieven

Niet iedere automobilist betaald hetzelfde aan wegenbelasting. Zo gaven we net al aan dat auto’s met een (zeer) lage CO2-uitstoot geen belasting hoeven te betalen. Tot en met 2020 is dit dan ook het geval en blijven de tarieven ongewijzigd. Normale en hybride voertuigen betalen het volledige tarief, gedeeltelijk elektronische auto’s betalen de helft. Met een vervuilende Dieselauto betaal je het volle tarief + 15% extra. Dit geldt ook voor een vervuilende Diesel bestelauto voor ondernemers van 12 jaar of ouder. Deze types auto’s zijn meer belastend voor het milieu en daarom wordt er extra belasting over gerekend.

Bijzondere situaties en wegenbelasting

Het kan natuurlijk zijn dat er om andere, bijzondere redenen, geen gebruik kan worden gemaakt van de auto. Een geschorste auto mag de weg niet op, dus in dit geval betaal je ook geen wegenbelasting. Schorsing is meestal voor een bepaalde tijd en bij opheffing gaat de belastingplicht weer in. Als je het motorrijtuig aanbiedt voor de sloop doe dit dan bij een RDW-erkend sloopbedrijf. Hier moet je alle delen van je kentekenbewijs en kentekenplaat kunnen overhandigen. In het geval van diefstal moet je altijd aangifte doen bij de politie. In dit geval krijg je de belasting die je in die tijd te veel hebt betaald, terug.

Wat vinden jullie van de huidige tarieven wegenbelasting? Laat een reactie achter.


Denise Meijer
Geplaatst door
Denise Meijer
Delen
Voertuig verkopen

Relevante artikelen

De autosloperij. Onmisbaar én milieuvriendelijk
De autosloperij. Onmisbaar én milieuvriendelijk
03/08/2019
Toegegeven: een autosloperij is niet het eerste wat in gedachten schiet als je gezellige plek zoekt om op rond te lopen. Maar ondanks het ietwat ‘trieste’ uiterlijk, hebben autosloperijen ten onrechte een slechte naam. Dat terwijl een autosloop een onmisbare [...]