Blogs

Hoe werkt een kentekencheck en wat kan je vinden?

Geplaatst: 17 oktober 2018
Geschatte leestijd: 4 minuten
Categorie: Automotive
Hoe werkt een kentekencheck en wat kan je vinden?

Dat een kenteken verplicht is. Dat is iets wat menig automobilist wel weet. Door middel van een kenteken is namelijk veel informatie te verkrijgen over de eigenaar van het voertuig, maar ook over de auto zelf. Iets wat handig is voor politie en justitie, maar ook als burger kan je door middel van een kentekencheck veel te weten over een voertuig.

Waarom een kentekencheck?

Wanneer je een tweedehandsauto besluit aan te schaffen, kan een kentekencheck voor veel praktische informatie zorgen. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan als blijkt dat de verkoper niet helemaal eerlijk is over bijvoorbeeld: de technische specificaties. Maar ook de schadehistorie, laatst genoteerde tellerstand, APK geschiedenis, nieuw- en dagwaarde zijn gegevens die naar boven komen als je besluit om een kenteken te achterhalen.

Tevens kan je hiermee inzien hoeveel de auto maandelijks zal gaan kosten qua wegenbelasting en heb je inzage in de onderhoudsprijzen. Bij importauto’s is de datum van import, alsmede het land van herkomst iets wat je zal vinden in dit rapport. En is het voertuig als gestolen opgegeven? Dan zal dit ook op je kentekencheck verschijnen.

Kortom: je komt veel te weten over de auto die je wil kopen. Dit helpt je bij het beslissen of de koop wel of niet door moet gaan en het onderhandelen over de prijs. Dit kan je doen aan de hand van informatie zoals het schadeverleden, het voormalig aantal eigenaren, de dagwaarde en onderhoudskosten.

Hoe doe je een kentekencheck?

Een standaard kentekencheck is gemakkelijk en gratis uit te voeren. Hiermee zal je veel technische informatie kunnen opvragen, zoals over: het gewicht, de Co2 uitstoot van het voertuig, zitplaatsen, het aantal cilinders enzovoorts, enzovoorts.

Echter is het ook mogelijk om tegenover een klein bedrag een uitgebreid rapport op te vragen waarin goed wordt gekeken naar motor- en milieu informatie en een uitgebreide eigenaarshistorie. Kortom: alles wat er te vinden valt over een voertuig.
Het is op deze manier ook mogelijk om het voertuig te laten taxeren. Klopt de dagwaarde bijvoorbeeld wel in vergelijking met de beschikbare gegevens, zoals de kilometerstand en onderhoudshistorie? Deze informatie kan gebruikt worden om je onderhandelingspositie flink te verbeteren. Dit bij inkoop, net zo goed ook bij de verkoop van een voertuig.


Denise Meijer
Geplaatst door
Denise Meijer
Delen
Voertuig verkopen