Voor een zorgeloze verkoop!

auto-importeren-uit-het-buitenland.jpeg
Algemeen · Geplaatst op 11 mei 2017 om 09:00

Een auto importeren uit het buitenland, hoe werkt dat eigenlijk?

Jasper van Gent
Geplaatst door
Jasper van Gent

Een auto importeren kan heel aantrekkelijk zijn. Hiervoor kunnen verschillende redenen zijn. Misschien is het model auto dat u zoekt in Nederland niet te vinden, of misschien is de auto een stuk goedkoper dan wanneer u deze in Nederland zou kopen. Er zijn verschillende regels en zaken waar u rekening mee moet houden. Hieronder leggen wij u allemaal uit hoe dit precies werkt.

Iedereen kent het wel. U bent aan het rondrijden, staat er ineens een BMW voor u waarvan u ziet dat deze niet heel nieuw is, maar wel een nieuwe kentekenplaat heeft. Hoe kan dat? Dit komt omdat dit een ingevoerde auto is. Dit wil zeggen dat de auto in dit geval in het buitenland is gekocht, en geïmporteerd is naar Nederland.

Het vinden van een auto

De zoektocht naar de auto begint tegenwoordig vrijwel altijd op het internet. Er zijn vele populaire auto websites zoals Autoscout24 en Mobile.de waarop u kunt zoeken naar auto's die in het buitenland te koop staan. Vooral Duitsland is erg groot. Via de uitgebreide zoekcriteria kunt u vrij eenvoudig een interessante auto vinden. Het moeilijkste komt dan nog, namelijk het telefoneren, en als de auto nog steeds bevalt en uiteraard te koop is, een afspraak maken om deze te bekijken en een proefrit te maken.

Importeren via gespecialiseerde bedrijven

De administratieve afhandeling die bij de inkoop van de auto komt kijken is per land verschillend, en niet overal even gemakkelijk. Er zijn verschillende bedrijven die hierin gespecialiseerd zijn, en u kunnen helpen met dit traject. Het grote voordeel van het inschakelen van een gespecialiseerd bedrijf is dat u de auto voor uw deur heeft staan, inclusief een kenteken. Echter zit hier natuurlijk wel een prijskaartje aan.

Bij het importeren van een auto moet u hierop letten

]]>

Wat zijn de nadelen

  • De historie van de auto is niet altijd goed na te trekken. Zo is er geen NAP, en u kunt ook niet op het RDW een controle uitvoeren op bijvoorbeeld het aantal eigenaren dat de auto heeft gehad.
  • Door de afstand is de garantie vaak lastig.
  • U moet de auto wel thuis zien te krijgen. Als Nederlands ingezetene mag u niet met een buitenlands kenteken in Nederland rijden, tenzij u een vrijstelling hebt voor BPM en MRB voor kortstondig gebruik. Deze vrijstelling is aan te vragen via de website van de Belastingdienst.

Wat zijn de valkuilen

Het importeren van de auto

U heeft de perfecte auto gevonden. U heeft de auto gezien en een proefrit gemaakt en uiteindeijk besloten om de auto te kopen. De auto is inmiddels op Nederlandse bodem. Er zijn nu nog een aantal stappen die gemaakt moeten worden om een kenteken te krijgen.

  1. Keuring*/kentekenonderzoek bij de RDW. Niet iedere auto mag zomaar op de Nederlandse weg rijden. Daarom moet uw auto eerst onderzocht worden bij de RDW. De RDW keurt uw auto in een RDW-keuringsstation
  2. Afgifte belastingaangifte voor de verschuldigde rest-BPM. Dit doet u op het BPM-aangiftepunt dat u in ieder RDW-keuringsstation vindt
  3. Na ontvangst belastingaanslag dient u deze direct te betalen
  4. Na ontvangst van het kenteken (dit is ongeveer een week na het betalen van de BPM) kentekenplaten laten maken
  5. Aanslag motorrijtuigenbelasting komt automatisch. De verzekering dient u zelf te regelen.
  6. En heeft u nog een oude auto? Dan wilt u deze waarschijnlijk verkopen. Online kunt u dit snel en eenvoudig regelen.

* Heeft de auto nog een geldige keuring uit het land van herkomst, dan wordt deze overgenomen en is een volledige APK keuring niet nodig.