Voor een zorgeloze verkoop!

demonstreren-op de-snelweg-is-dat-wel-een-goed-idee.jpg
Algemeen · Geplaatst op 20 november 2017 om 12:00

Demonstreren op de snelweg. Is dat nou wel zo een goed idee?

Denise Meijer
Geplaatst door
Denise Meijer

Het is weinig mens ontgaan, dat sinds zaterdag onze goedheiligman wederom voet heeft gezet op Nederlands grondgebied.
Nu heeft dat deels te maken met het feit dat deze meneer ons ieder jaar een bezoekje brengt en deels met de eveneens jaarlijks, terugkerende zwarte Pieten-discussie. Met dit jaar als hoogtepunt: de demonstratie tegen anti-zwarte Piet-demonstranten, door de pro-zwarte Piet-demonstranten. Op de snelweg welteverstaan.

Om het nieuws kort samen te vatten:

De bussen met daarin anti zwarte Piet-demonstranten van groepering 'Kick Out Zwarte Piet', werd toegang tot Dokkum onmogelijk gemaakt. Dit doordat tientallen automobilisten de A7 met hun voertuig. Deze zijn voor de bussen gaan rijden en hebben op de rem getrapt waardoor deze niet verder konden rijden. Dit leverde niet alleen problemen op voor de belemmerde actievoerders, maar ook voor al het achterliggende verkeer op deze weg.

Stilstaan op de snelweg

De file om te beginnen. Waar waarschijnlijk menig achterliggend automobilist heel gelukkig van zal zijn geworden. Daarnaast heeft Rijkswaterstaat gemeld dat er meerdere ongelukken zijn gebeurt in de 'door het protest veroorzaakte' vertraging. Of hierbij ook slachtoffers zijn gevallen is niet duidelijk.
Er zijn ter plekke geen demonstranten aangehouden, maar de verantwoordelijken kunnen naar alle waarschijnlijkheid alsnog strafrechtelijke vervolging verwachten.

Wat zegt de wet over het 'parkeren' van een voertuig de openbare weg?

Het vrijwillig stilzetten (en dus ook parkeren) van een voertuig op de snelweg is bij wet verboden. Net zoals het stoppen op een kruispunt, in de bocht, op een voetpad, in een tunnel en op elke andere plek waarbij het gevaar op kan leveren voor jezelf en voor medeweggebruikers. De boete voor dit begrijp bedraagt circa 140 euro per persoon, maar daar is de sanctie voor lopen over de snelweg (120 euro) nog niet bij meegenomen. En laten we vooral de administratiekosten niet vergeten!

De blokkade heeft uiteindelijk circa 20 minuten geduurd, maar liet behalve bussen vol gefrustreerde demonstranten dus zijn duidelijke sporen na. Niet te vergeten het staartje wat dit verhaal zeker nog gaat krijgen.

En de verhinderde demonstranten? Deze konden eenmaal aangekomen in Dokkum alsnog rechtsomkeert maken naar huis. Dit omdat de geplande protestmars door de ongeregeldheden onderweg, en uit angst voor eventuele escalatie tijdens de mars, niet meer was toegestaan.

En wij zijn nu vooral benieuwd naar jullie mening

Demonstreren door je voertuig stil te zetten op de snelweg. Was dat wel zo een goed idee? Ja, of nee? Deel jouw mening in een reactie.

Meer in onze blogs
snelweg


Lees ook onze andere blogs

Wie is er beter in autorijden? Een man, of de vrouw?

Wie is er beter in autorijden? Een man, of de vrouw?

"Een vrouw achter het stuur is bloed aan de muur." Dit is een welbekend gezegende en vooral gebruikt onder (hoe kan het ook anders) MANNEN! Maar is dit wel zo? Of is deze leus over het autorijden inmiddels en vooral: duidelijk achterhaald? Het blijft namelijk een alledaagse [...]

Lees meer

Speciaal voor Halloween: Een paar griezelig gave auto's

Speciaal voor Halloween: Een paar griezelig gave auto's

Halloween. Wat is het eerste waar jij aan denkt? Grote kans dat het eerste wat in gedachten komt te maken heeft met maskers, griezels, verkleden en natuurlijk heel erg veel snoep. Niet zo gek dat dit feest het aan populariteit wint in Nederland, want het is vooral gewoon heel erg [...]

Lees meer

De blaastest zoals we hem vandaag kennen bestaat 50 jaar

De blaastest zoals we hem vandaag kennen bestaat 50 jaar

Deze week vieren we een feestje, want de blaastest zoals we hem vandaag de dag kennen is 8 oktober 50 jaar oud geworden. Op deze datum werd de eerste 'blazer' aan de kant gezet in Shropshire, Engeland. Voordat de blaastest zijn intrede maakte werd het alcoholpercentage [...]

Lees meer