Voor een zorgeloze verkoop!

tijd-om-wat-aandacht-te-besteden-aan-verkeersveiligheid.jpg
Algemeen · Geplaatst op 11 september 2017 om 10:00

Tijd om wat aandacht te besteden aan verkeersveiligheid!

Denise Meijer
Geplaatst door
Denise Meijer

Verkeersveiligheid is belangrijk. Niet alleen voor ons als vier-, of tweewielige weggebruiker, maar voor iedereen! Van peuter, tot senior en van automobilist tot wandelaar.

Aantal verkeersongevallen

De meeste kinderen gaan vanaf negen jaar alleen naar school. In 2015 waren er maar liefst 729 gewonden en tien doden te betreuren onder jonge kinderen (bron: Veilig Verkeerd Nederland). Het begin van het nieuwe schooljaar en hiermee ook het einde van de officiële zomervakantie, betekent dat er weer fors meer verkeer op de weg is.

Alle reden dus om de huidige (en wat extra) veiligheidsregels nogmaals de benoemen.

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: Laat je telefoon tijdens het rijden voor wat het is.

Het gebruik van een smartphone in de auto maakt de kans op een ongeval maar liefst 10(!) keer zo groot. De kans op een ongeval waar kinderen bij betrokken zijn is hiermee ook niet uitgesloten.

Het is en blijft jammer dat een hoop weggebruikers het echter toch niet kunnen laten om te appen, bellen, of zelfs Facebooken terwijl ze aan het rijden zijn… Iets wat in direct verband wordt gebracht met het gestegen aantal verkeersdoden in 2016. We kunnen dus niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om er gedurende de autorit een korte social media-pauze op na te houden en je aandacht te richten op het enige wat er tijdens het autorijden belangrijk is: De weg!

(bon: SWOV)

Houd je aan de snelheidsregels

Natuurlijk is het onwijs lastig als je op weg bent naar het werk en ‘vastzit’ in een 30 km zone, of op een weg waar men slechts 50 mag. Probeer jezelf echter te bedenken dat deze regels niet bestaan om je te pesten, maar om de veiligheid van jezelf en overige weggebruikers te kunnen bewaren. Ja, ook die van de kinderen (en hun ouders) die weer naar school toe gaan.

Wil je zo nodig het gaspedaal verder indrukken dan de bedoeling is? Dan verwijzen we je met liefde naar de Deutsche autobahn!

Al is het circuit nog altijd een beter idee.

Parkeer alleen in de daarvoor bestemde vakken

Een probleem wat vaak wordt gezien op de parkeerplaatsen van basisscholen.

Er is geen plek en ouders parkeren hun auto in haast op de stoep om ervoor te zorgen dat hun kinderen op tijd binnen zijn. Het lijkt onschuldig, maar er schuilt een achterliggend gevaar achter deze foutparkeerders:

Het is namelijk zoveel makkelijker om een overstekend kind door al het kriskras autogeweld over het hoofd te zien en een kind zal op zijn beurt een naderende auto niet aan zien komen. Dus: even wacht op een lege plek, kom iets eerder als je echt heel veel moeite hebt om een plaatsje te vinden, of parkeer desnoods op een nabijgelegen parkeerplaats.

Zorg dat je (fietsende) kind goed zichtbaar is voor automobilisten

Goede verlichting, een reflecterend vestje… Het zijn enkele voorbeelden van hoe je jouw kind goed zichtbaar kan maken voor overige weggebruikers.

Relevant, omdat we snel weer te maken gaan krijgen met druilerige dagen en lange nachten. Oké, de gemiddelde puber neemt het je waarschijnlijk niet in dank af, maar ze zullen je ooit dankbaar zijn. Dat beloven we!

Laat de telefoon ook tijdens het FIETSEN voor wat het is

Een probleem wat nog veel te vaak wordt onderschat: Smartphonegebruik tijdens het fietsen. Oordopjes met (harde) muziek, een appje naar die ene leuke meid uit de klas… Levensgevaarlijk! Dus zelfs op de fiets: telefoon in de tas en ogen (en oren) op de weg.

Leer kinderen het belang van veilig weggebruik

Of ze nu lopen, meerijden in de auto, of op de fiets naar school gaan. Van de peuter die leert om naar links naar rechts te kijken, het schoolkind dat weet waar veilige oversteekplekken zijn te vinden, tot de ouder die in dit alles het goede voorbeeld geeft.

Veiligheid komt eerst. Voor alles. Vergeet dat niet!Lees ook onze andere blogs

Tips om je motor klaar voor de winterstalling te maken

Tips om je motor klaar voor de winterstalling te maken

Nu het zonnetje nog zo lekker schijnt willen we er liever niet aan denken, maar uiteindelijk gaat ook je geliefde motor weer op 'stal'. Iets waar sommige mensen graag hun tijd voor uittrekken, maar anderen simpelweg hun motor in de schuur zetten en deze in het voorjaar weer [...]

Lees meer

Maak je caravan klaar voor de winterstop en caravanstalling

Maak je caravan klaar voor de winterstop en caravanstalling

Of je nu met je caravan door Europa hebt gereisd, of met je familie de zomervakantie hebt doorgebracht op je vaste 'stekkie'... Na een paar heerlijke weken kamperen is het tijd om alles weer klaar te maken voor komende winterstop. Een caravanstalling is er om je geliefde caravan [...]

Lees meer

Sleurhut, of miniatuurwoning? Dit zijn de voordelen van een caravan

Sleurhut, of miniatuurwoning? Dit zijn de voordelen van een caravan

Op weg met caravan. Je bent er helemaal weg van, of je vindt het drie keer niks om met zo een 'ouderwetse sleurhut' op vakantie te gaan. Dat is iets voor gepensioneerden, toch? Nou denk nog meer een keertje extra na, voordat je een caravanvakantie niet eens als optie wil [...]

Lees meer