Voor een zorgeloze verkoop!

tips-om-motor-winterklaar-te-maken.jpg
Algemeen · Geplaatst op 24 augustus 2017 om 11:00

Tips om je motor klaar voor de winterstalling te maken

Denise Meijer
Geplaatst door
Denise Meijer

Nu het zonnetje nog zo lekker schijnt willen we er liever niet aan denken, maar uiteindelijk gaat ook je geliefde motor weer op 'stal'. Iets waar sommige mensen graag hun tijd voor uittrekken, maar anderen simpelweg hun motor in de schuur zetten en deze in het voorjaar weer tevoorschijn halen.

Extra onderhoud

Maar is het tweede wel zo verstandig? In veel gevallen zijn dit de motorrijders die in het voorjaar van een koude kermis thuiskomen en vervolgens zitten met (extra) onderhoud waar je op de eerste zonnige dag van het jaar niet op zit te wachten.

Daarom hebben wij enkele tips om ervoor te zorgen dat je, ook volgend jaar, op een startklare motor de zonsondergang tegemoet kan rijden.

 1. Zet je motor binnen
  Een motor die buiten wordt gestald zal vatbaarder zijn voor eventuele invloeden van buitenaf. Sneeuw, regen, kou, warmte, maar ook diefstal behoort helaas tot de mogelijkheid.
  Daarnaast is een motor die slechts wordt afgedekt met een motorkap in de buitenlucht, vatbaar voor eventueel omvallen bij (harde) wind.
  Wanneer je zelf niet beschikt over een geschikte schuur met voldoende ruimte is een motorstalling een optie. Hier staat je motor (tegen betaling) de gehele winter droog en veilig
 2. Maak de motor grondig schoon
  Een schone motor scheelt niet alleen tijd in het voorjaar, je motor blijft er ook mooier door en het voorkomt dat je motor aan het einde van de winter onder de stof en roest blijkt te zitten. Een motorhoes beschermt tegen stof gedurende de periode dat de motor gestald is.
 3. Zorg voor een (geheel) volle tank
  Gewoon omdat je met een volle tank letterlijk kan opstappen en wegscheuren, maar ook omdat een volle tank condensvorming tegengaat wat in het slechtste geval voor roest kan in de benzinetank.
 4. Vergeet de accu niet!
  Haal de accu los en zet deze aan een druppellader.
 5. Ververs de olie
  Ook weer zodat je motor in het voorjaar startkaar zal zijn, maar ook omdat oude olie op ten duur schade kan veroorzaken aan het motorblok.
 6. Let op de bandenspanning
  Verhoog de bandenspanning met 0,5 bar om een ‘flat spot’ te voorkomen. Let wel op dat je in het voorjaar, voor gebruik, de banden weer op de juiste spanning brengt.
 7. Dek je motor af
  Indien je motor binnen staat met een ventilerende indoor motorhoes en wanneer je de motor buiten wilt stallen is een ventilerende buitenhoes aan te raden.

Gebruik geen plastic zijlen, katoenen lakens, of wollen dekens! Deze houden vocht vast wat verroesting in de hand werkt.Lees ook onze andere blogs

Maak je caravan klaar voor de winterstop en caravanstalling

Maak je caravan klaar voor de winterstop en caravanstalling

Of je nu met je caravan door Europa hebt gereisd, of met je familie de zomervakantie hebt doorgebracht op je vaste 'stekkie'... Na een paar heerlijke weken kamperen is het tijd om alles weer klaar te maken voor komende winterstop. Een caravanstalling is er om je geliefde caravan [...]

Lees meer

Sleurhut, of miniatuurwoning? Dit zijn de voordelen van een caravan

Sleurhut, of miniatuurwoning? Dit zijn de voordelen van een caravan

Op weg met caravan. Je bent er helemaal weg van, of je vindt het drie keer niks om met zo een 'ouderwetse sleurhut' op vakantie te gaan. Dat is iets voor gepensioneerden, toch? Nou denk nog meer een keertje extra na, voordat je een caravanvakantie niet eens als optie wil [...]

Lees meer

Deze 10 auto's zijn het vaakst betrokken bij een ongeval

Deze 10 auto's zijn het vaakst betrokken bij een ongeval

Nederland hebben er in 2015 maar liefst 113.289 verkeersongevallen plaatsgevonden. Gelukkig heeft het overgrote deel van deze ongelukken geen verwondingen als gevolg gehad, maar de auto kwam er vaak minder goed vanaf. Daarnaast wordt lang niet alle schade gemeld bij de [...]

Lees meer