Voor een zorgeloze verkoop!

voor-en-nadelen-van-winterbanden.jpg
Algemeen · Geplaatst op 20 december 2017 om 10:00

De voor- en nadelen van het gebruik van winterbanden

Denise Meijer
Geplaatst door
Denise Meijer

Toen er voor het eerst deze winter eindelijk weer eens een aanzienlijk pak sneeuw op Nederlands bodem lag. Kon je het: "Maar gelukkig heb ik winterbanden," horen op zowat elke hoek van de straat. De discussie over winterbanden komt dan ook ieder jaar weer terug, want er bestaat dus enige twijfel over het nut de jaarlijkse, seizoensgebonden 'bandenwissel'.

Winterbanden zijn tenslotte niet goedkoop. Gemiddeld kosten ze rond de 300 euro per jaar als deze worden opgenomen in een leasecontract en dit is inclusief wisselen en opslag van de zomerbanden. Desalniettemin winnen ze het aan populariteit, maar is dit terecht?

Het voordeel van winterbanden

Het grootste voordeel van winterbanden is merkbaar als er sneeuw ligt. Dus het: "Maar gelukkig heb ik winterbanden," wat je hoort als er eindelijk weer eens sneeuw valt in Nederland is zo gek nog niet! Ook zouden winterbanden nuttig zijn vanaf de zeven graden Celsius (of lager). Echter zijn er ook tests welke aangeven dat dit voordeel niet bestaat. Sterker nog: hierbij komt de reguliere test bij min één, op nat en droog wegdek bétere grip dan de winterse variant.

Zijn winterbanden verplicht?

In Nederland is het gebruik van winterbanden niet verplicht. Dit betekent dan ook dat je gewoon verzekerd bent. Mocht je bij sneeuwval een aanrijding veroorzaken zonder in het bezit te zijn van winterbanden.

Ga je op autovakantie naar Duitsland, Frankrijk, Zwitserland of Oostenrijk? In deze landen het gebruik van winterbanden wel verplicht.

In Duitsland bij winterse weersomstandigheden, in Oostenrijk van november tot april en in zowel Frankrijk als Zwitserland als het aangegeven wordt.

Het nadeel van winterbanden

Het gros van de winterbanden komt helaas niet al te best uit tests van de consumentenbond. De hoogst scorende winterband kwam slechts met een 7,2 uit de verf. De overige en tevens; meeste cijfers lagen zelfs aan de lage kant. De zogenaamde vierseizoenen-banden scoorde zelfs nog lager!

Tevens is het de prijs en het feit dat het 'nut' van winterbanden is te betwijfelen. Een punt waar veel mensen niet overheen kunnen stappen.

Conclusie?

Het wel, of niet gebruiken van winterbanden is een persoonlijke keuze. Nederland kent kwakkelwinters en eigenlijk weet je nooit van tevoren of ze echt van pas zullen gaan komen. In dit geval kan 300 euro een flinke uitgave zijn voor twee dagen sneeuw en/ of vrieskou.
In het geval van een wintersportvakantie is het overigens wel zeer verstandig om een setje winterbanden onder de auto te installeren.

Heb jij wel, of geen winterbanden en waarom wel/ niet? Laat jouw mening achter in een reactie.Lees ook onze andere blogs

Autorijden tijdens sneeuwval. Zo doe je dit zo veilig mogelijk

Autorijden tijdens sneeuwval. Zo doe je dit zo veilig mogelijk

Het KNMI heeft code rood afgegeven. De reden? Heftige sneeuwval en automobilisten wordt dan ook afgeraden om vandaag de weg op te gaan. Autorijden tijdens sneeuwval kan namelijk best een glibberige aangelegenheid worden. Natuurlijk een zeer nobel streven, maar de chaos op de [...]

Lees meer

Demonstreren op de snelweg. Is dat nou wel zo een goed idee?

Demonstreren op de snelweg. Is dat nou wel zo een goed idee?

Het is weinig mens ontgaan, dat sinds zaterdag onze goedheiligman wederom voet heeft gezet op Nederlands grondgebied. Nu heeft dat deels te maken met het feit dat deze meneer ons ieder jaar een bezoekje brengt en deels met de eveneens jaarlijks, terugkerende zwarte [...]

Lees meer

Wie is er beter in autorijden? Een man, of de vrouw?

Wie is er beter in autorijden? Een man, of de vrouw?

"Een vrouw achter het stuur is bloed aan de muur." Dit is een welbekend gezegende en vooral gebruikt onder (hoe kan het ook anders) MANNEN! Maar is dit wel zo? Of is deze leus over het autorijden inmiddels en vooral: duidelijk achterhaald? Het blijft namelijk een alledaagse [...]

Lees meer