Voor een zorgeloze verkoop!

zo-veilig-mogelijk-autorijden-tijdens-sneeuwval.jpg
Algemeen · Geplaatst op 11 december 2017 om 16:00

Autorijden tijdens sneeuwval. Zo doe je dit zo veilig mogelijk

Denise Meijer
Geplaatst door
Denise Meijer

Het KNMI heeft code rood afgegeven. De reden? Heftige sneeuwval en automobilisten wordt dan ook afgeraden om vandaag de weg op te gaan. Autorijden tijdens sneeuwval kan namelijk best een glibberige aangelegenheid worden.

Natuurlijk een zeer nobel streven, maar de chaos op de Nederlandse wegen bewijst dat helaas niet iedereen in de gelegenheid is om de bolide te laten staan. Hoe kom je, als je onverhoopt tóch de weg op moet tijdens dit soort weersomstandigheden, goed beslagen ten ijs? Oftewel: hoe stap je zo goed voorbereid mogelijk de auto in als het sneeuwt?

Ga écht niet autorijden tijdens sneeuwval als het niet nodig is

Het advies om thuis te blijven bestaat er namelijk niet om je te pesten. We begrijpen echter dat het niet voor iedereen mogelijk is om sneeuwvrij te nemen, maar als men niet moet. Dan is het altijd het beste om gewoon lekker thuis op de bank te blijven zitten, met een kop warme chocomel.

Maar als je er niet onderuit komt om te autorijden als het sneeuwt:

Enkele voorzorgsmaatregelen:

Denk aan je auto winterklaar maken, maar als je dit nog niet hebt gedaan dan ben je hier waarschijnlijk nu al te laat mee. Voor de volgende keer: winterbanden zijn dus echt géén overbodige luxe. Ga dus zo snel mogelijk nog naar de garage om een setje aan te schaffen.

Zorg er daarnaast voor dat je autoruiten, voordat je gaat rijden, geheel ijs- en sneeuwvrij zijn gemaakt. Niet gedeeltelijk, zoals nog bij te veel automobilisten het geval is. Hier kan je niet alleen een flinke boete voor krijgen, maar het is ook nog eens levensgevaarlijk om met een beperkt zicht de weg op te gaan.

Raak niet in onnodig paniek!

De meeste mensen maken zich voornamelijk druk over hoe glad het wel niet is. Logisch, maar dit kan er voor zorgen dat je extreem onzeker de weg opgaat. Onzeker rijgedrag is echter net zo gevaarlijk als extreem roekeloos de auto besturen. Probeer jezelf hier dus niet té druk om te maken.

Voorzichtigheid is bij iedere extreme weersomstandigheid een vereiste, maar niemand heeft baat bij een onnodige paniekreactie. Sterker nog: dit kan juist voor gevaarlijke situaties zorgen.

Blijf zoveel mogelijk op de grotere wegen

Deze wegen zijn namelijk (hoogstwaarschijnlijk) vrijgemaakt en gepekeld. Het lijkt dus verleidelijk om binnenwegen te pakken, omdat hier langzamer gereden kan worden. Echter worden deze wegen minder vaak en goed bestrooid waardoor ze dikwijls een stuk gladder zijn.

Wees extra voorzichtig

We hadden het al over paniekgedrag en dit is de tegenhanger. Roekeloos rijden tijdens extreme weersomstandigheden is namelijk net zo gevaarlijk als twijfelachtig, of paniekerig rijgedrag.

Ga dus niet bumperkleven, onnodig te hard rijden, links inhalen en andere stunts uithalen die zelfs op een ‘normale’ dag al gevaarlijk zijn. Houd je netjes aan de verkeersregels en vergeet vooral, bij verminderd zicht, niet om je verlichting aan te zetten!Lees ook onze andere blogs

Demonstreren op de snelweg. Is dat nou wel zo een goed idee?

Demonstreren op de snelweg. Is dat nou wel zo een goed idee?

Het is weinig mens ontgaan, dat sinds zaterdag onze goedheiligman wederom voet heeft gezet op Nederlands grondgebied. Nu heeft dat deels te maken met het feit dat deze meneer ons ieder jaar een bezoekje brengt en deels met de eveneens jaarlijks, terugkerende zwarte [...]

Lees meer

Wie is er beter in autorijden? Een man, of de vrouw?

Wie is er beter in autorijden? Een man, of de vrouw?

"Een vrouw achter het stuur is bloed aan de muur." Dit is een welbekend gezegende en vooral gebruikt onder (hoe kan het ook anders) MANNEN! Maar is dit wel zo? Of is deze leus over het autorijden inmiddels en vooral: duidelijk achterhaald? Het blijft namelijk een alledaagse [...]

Lees meer

Speciaal voor Halloween: Een paar griezelig gave auto's

Speciaal voor Halloween: Een paar griezelig gave auto's

Halloween. Wat is het eerste waar jij aan denkt? Grote kans dat het eerste wat in gedachten komt te maken heeft met maskers, griezels, verkleden en natuurlijk heel erg veel snoep. Niet zo gek dat dit feest het aan populariteit wint in Nederland, want het is vooral gewoon heel erg [...]

Lees meer